Getallen uit Turkije

Een paar cijfers uit het Turkije van na de mislukte coup die er niet om liegen en waarvan de aantallen vooral duidelijk maken dat het wel om een georkestreerde aktie van Erdogan en de zijnen moet gaan. Want in zo korte tijd op zo’n schaal zo schoon schip maken, lijkt net haalbaar in een klein land als Nederland, waar gemakkelijk overzicht te verkrijgen is. Des te verwonderlijker dat dat in Turkije, dat zovele malen groter is, ook zo maar kan en ook nog met zoveel slagkracht. Voor het overige spreekt de tekst uit de Volkskrant van vanochtend eigenlijk boekdelen en kan dus zo geciteerd worden:
“De zuiveringsacties door heel Turkije om ‘het virus van de Gülen-beweging met wortel en tak uit te roeien’ gaan onverminderd door. Dinsdag was zelfs het kabinet van premier Yildirim aan de beurt voor een schoonmaakactie. Volgens een woordvoerder van de premier zijn 257 stafleden ontslagen op verdenking van steun aan de coup of sympathie voor de Gülen-beweging. De islamitisch religieuze autoriteit, beter bekend als het Diyanet, heeft dinsdag 492 functionarissen aan de kant gezet. Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft dinsdag 15.200 ambtenaren, onderwijzers en leerkrachten op non-actief gezet. Verder zijn de werkvergunningen van 21 duizend leerkrachten die in het particulier onderwijs werkzaam zijn, ingetrokken om opnieuw beoordeeld te worden. De Hogere Onderwijs Raad eist inmiddels het ontslag van 1557 hoogleraren aan zowel particuliere als staatsuniversiteiten door heel Turkije. Ook zij worden ervan verdacht sympathisanten te zijn van de Gülen-beweging. Het totaal aantal ontslagen en arrestaties van militairen, politiepersoneel, rechters en overheidsambtenaren komt nu in de buurt van de vijfendertig duizend.”
Waaraan de constatering verbonden kan worden dat uitvoering van de volkswil er blijkbaar zo uit ziet, althans gemeten naar de maatstaven van Erdogan die daar het patent en monopolie in Turkije op heeft. Hoewel er zoals hier eerder gezegd, totaal niets nieuws onder de zon is. Omdat dit kunstje tientallen jaren terug met de regelmaat van de klok werd uitgevoerd in Oost-Europa. Zodat de conclusie meer dan gerechtvaardigd is dat Erdogan als geen ander zijn klassieken kent.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Getallen uit Turkije

 1. sjoerd zegt:

  En dus niet thuis hoort bij een Europese unie.

 2. hanneke zegt:

  Democratie op zijn Turks

 3. terrebel zegt:

  Mij deed de actie denken aan de Rijksdagbrand waarbij Güllen de rol van Marinus van der Lubbe vertolkt.

 4. Emigrant zegt:

  Hebben virussen wortels en takken? ZIjn zij plantaardig? De Grote Leider zal het weten. Academici voortaan overbodig, net als in de dertiger jaren in Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s