De wil van het Turkse volk

De geschiedenis van de twintigste eeuw heeft geleerd dat het oppassen geblazen is voor politici die bij elke gelegenheid verkondigen dat ze de wil van het volk uit zullen voeren. Want als democratisch gekozen leider kan je niet anders, moet je wel, luidt dan dat steeds gehoorde adagium. Het was het bekende repertoire van de Oosteuropese partijleiders van na de Tweede Wereldoorlog, die trouwe leerlingen bleken van hun grote voorbeeld Stalin, terwijl Adolf Hitler met zijn nationaal-socialisten er ook wel een potje van kon nadat hij langs democratische weg aan de macht was gekomen. Wat dus geen enkele garantie bleek voor de handhaving van de rechtsstaat en behoud van vrijheden, omdat de dictatuur van het proletariaat en de wil van het volk stukken sterker bleek en anders vroeg, als deze politici geloofd mochten worden. En dat de geschiedenis zich herhaalt, was in de hedendaagse geschiedenis voortdurend te zien. Met als sprekende voorbeelden de Griekse kolonels al weer een tijd geleden en recent personen als de Egyptische generaal al-Sisi en Poetin in Rusland, die zich maar al te graag opwerpen als de buiksprekers van hun volk en die daarom maar al te goed zeggen te weten wat goed voor dat volk is en daarom mateloos en ongecontroleerd hun gang gaan, omdat het volk dat zo zou willen. Met dan nu in hun voetspoor de Turkse president Erdogan, die zich na de mislukte coup in zijn land maar wat graag bereid toonde om de wil van zijn volk uit te voeren.
Om per ommegaande duizenden tegenstanders te arresteren volgens lijsten die op het moment suprême hebben moeten liggen wachten. Zoals ook het ontslag van die drieduizend rechters in no time was gefixed. Op staande voet, maar opnieuw zo effectief dat er wel een pasklaar draaiboek daarvoor moet zijn geweest. Nou, en als dan ook nog een paar keer door leidende politici de herinvoering van de doodstraf in Turkijke wordt gesuggereerd, dan is de wil van het volk ook in die zin weer spoedig gekneed en zo stormrijp gemaakt, dat de regering ofwel het staatshoofd haar nog alleen te gehoorzamen hoeft. En de hele cirkel wordt ten slotte in de richting van de totale en absolute macht rond gemaakt door een gemeenschappelijke vijand in leven te roepen. Ook die historische les wordt in Turkije in praktijk gebracht, nu niet alleen de PKK tot staatsvijand is verklaard, maar voormalig vriend Gülen dezelfde positie van vijand heeft gekregen. Waardoor het speelveld wel zo overzichtelijk wordt en Erdogan, almachtiger en onbetwister als president en staatshoofd, ook gemakkelijker zijn gang kan gaan in het passeren van de democratie. Wat hij onverdroten zal doen, omdat het Turkse volk dat immers wil. Hij heeft zijn historische lessen geleerd en kent als geen ander zijn klassieken, die hem vertellen hoe machtspolitiek te bedrijven, tot de dictatuur aan toe. Met altijd dus weer de primaat en het dictaat van de wil van het volk als een wettige reden…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De wil van het Turkse volk

 1. Mack zegt:

  Triest wat daar gebeurt, maar ook de Turken hier, die zich meer zorgen maken over hun vaderland, dan over dat wat hier speelt. Ik heb het gevoel dat ze alles zullen uitvoeren wat Erdogan ze opdraagt, en dat voelt niet goed. Gevalletje mislukte integratie.

  • Peter zegt:

   Wilders schermt ook graag met zijn volk, of ‘het volk’ ‘de nederlander’. En je ziet hoe makkelijk het is om te polariseren, ook onder goed geïntegreerde autochtone Nederlanders. Grenzen maken geen moer meer uit, de schotel regeert.

 2. sjoerd zegt:

  Die vechten strak hun oorlog in heel Europa uit

 3. Mack zegt:

  Wilders is een onbelangrijke pion. Erdogan is van een hele andere orde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s