Tweeslachtig handhaven

Met de handhaving van de verkeersregels door de Nederlandse politie is het maar raar gesteld. De dubbelhartigheid waarmee dat gebeurt, is er haast ingebakken. Het heeft verdacht veel weg van een spel tussen overheid en haar sterke arm en de burger. Een sprekend voorbeeld van die tweeslachtigheid is wel de wijze waarop overtredingen van de toegestane snelheid worden gemeten. Wat aan de ene kant met vaste camera’s gebeurt, waardoor je als geregeld weggebruiker op dat betreffende tracé na verloop van tijd en door schade en schande wel weet dat je daar je gemak moet houden. Waarna je op volgende trajecten van je weg weer wat losser kunt gaan. Gevaarloos, omdat zich het curieuze fenomeen voordoet dat je via smartphone of I – pad gewaarschuwd voor zogenaamde vliegende controles, voor die agent met een lasergun achter een boom of de pijler van een viaduct of voor ergens opgestelde flitsapparatuur. Waar die waarschuwingen vandaan komen of wie het intiatief daartoe neemt, is mij volstrekt onduidelijk. Maar vreemd en ridicuul blijft het wel dat het zo openlijk en nadrukkelijk gebeurt. Alsof oom agent echt bang is om iemand te betrappen of een boete te moeten uitdelen. Want wat het verdere nut van dit soort signalen is, gaat mij boven de pet. O.k., overtredingen worden er ter plekke mee voorkomen, maar tot gedrags – en mentaliteitsverandering leidt deze vorm van preventie zeker niet. Zodat die aanpak en nog meer de vorm waarin ze gegoten wordt, verdacht veel lijkt op het hinken op twee gedachten, dus alleen maar tot niets kan leiden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

3 reacties op Tweeslachtig handhaven

  1. sjoerd zegt:

    Ik heb er net ene op de mat liggen. Ik voel me een misdadiger die met een roekeloze snelheid van 55 km/uur over de brug in Maastricht reed. En met mij waarschijnlijk velen, want ik reed in colonne…

  2. sjoerd zegt:

    Kost me 9 euro aan administratiekosten, de rest is te verkroppen.

  3. hanneke zegt:

    Wij zijn nog nooit gewaarschuwd op de smartphone.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s