Een falende locale democratie

Het stelsel van de representatieve democratie, zoals dat nu ongeveer honderd jaar in Nederland bestaat, lijkt haar beste tijd te hebben gehad. Het systeem met gekozen volksvertegenwoordigers, die via vrije verkiezingen een mandaat voor vier jaar krijgen, werkt niet meer. De afstand tussen burgers en gekozenen wordt steeds groter. Kamer -, Staten – en gemeenteraadsleden worden met steeds complexer dossiers geconfronteerd, welke dan ook veel van hun tijd en aandacht vragen. Daarnaast hebben zij een achterban die alsmaar hoger opgeleid is, kritischer is en dus ook veel meer van de volksvertegenwoordigers verlangt. Op zijn minst een adequaat kontakt om aan dat gegeven mandaat een goede invulling te kunnen geven. Daardoor wordt van twee kanten de druk op die volksvertegenwoordigers slechts groter. Zij zullen dus voortdurend keuzes en afwegingen moeten maken om naar behoren te kunnen functioneren. Het risico op tekort schieten wordt steeds groter, met daardoor ook een groeiend gat tussen kiezers en gekozenen, met afnemend vertrouwen in de werking van de democratie als zodanig wanneer volksvertegenwoordigers hun werk hoofdzakelijk op basis van het gegeven mandaat doen en zo de kiezers denken te representeren. Met voorspelbare gevolgen als een toenemend succes van de populisten die de ontevreden en wantrouwende kiezers vanaf de zijkant meteen op hun wenken kunnen bedienen. Logisch dat referenda met een enkelvoudige vraagstelling, dus zonder nuance of verdieping, wel de goede uitlaatklep worden voor al het ongenoegen in de samenleving.
Een eclatant voorbeeld van deze haperende democratie, in dit geval op locaal niveau, is de eigen richting die de gemeenteraad van Nuth koos in het herindelingsdossier. Dat leidde ertoe dat de gemeente Nuth besloten heeft om samen te gaan met de gemeenten Schinnen en Onderbanken. Zonder hoor of tussenkomst of invloed van de inwoners van Nuth, maar met verwijzing naar het mandaat dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is afgegeven. Zodat het gemor en commentaar van de burgers via de sociale media maar ook via kranten en lokale omroepen niet van de lucht was. Omdat niemand tegenwoordig nog van zins is om alles wat een bestuurder uitvogelt zo maar voor zoete koek te slikken. We leven in de eenentwintigste eeuw. Wat dan ook betekent dat de helft van stemgerechtigde inwoners van Schimmert zich via een petitie tegen dit voornemen hebben gekeerd en heroverweging van het voornemen vragen via onderstaande tekst. Omdat het 2016 is en niemand zich nog getrouwd voelt met deze vorm van democratie.
Wij
inwoners van Schimmert
 
constateren
dat de gemeente Nuth de inwoners (van Schimmert) niet vooraf geïnformeerd en betrokken heeft bij het herindelingsproces. Er is geen samenhang tussen de dorpen uit de nieuwe gemeente en Schimmert. Schimmert oriënteert zich, geografisch bepaald, onder andere qua werk, winkel, school en recreatieve mogelijkheden op Beek, Meerssen en Valkenburg. Draagvlak vooraf is een voorwaarde, staat in het Handboek Gemeentelijke Herindeling.
 
en verzoeken
de gemeente Nuth daarom de inwoners van Schimmert te betrekken en een stem te geven in de te kiezen herindelingsprocedure. De daaruit voortvloeiende andere opties (bijvoorbeeld een opsplitsing) moeten door Nuth onderzocht en ingepast worden in de gemeentelijke visie betreffende herindeling.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een falende locale democratie

  1. Peter zegt:

    Rob – Het stelsel van de representatieve democratie, zoals dat nu ongeveer honderd jaar in Nederland bestaat, h e e f t. haar beste tijd te hebben gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s