Een portrettengalerij

Het kan even niet op met alle successen van Nederlandse sporters en gezien de hoeveelheid ervan is het in feite onmogelijk om er enige rangorde in aan te brengen. Eigenlijk verdient elke geleverde prestatie het om gewoon van het predikaat uitzonderlijk voorzien te worden, ook omdat ze gegeven hun formaat alleen maar het nationaal eergevoel strelen. Dus deze keer niet dat ene portret van de dag, maar een hele portrettengalerij die dus in een paar dagen tijd gestalte kreeg. Wat wel betekent en tot gevolg heeft dat de foto’s maar gedacht moeten worden bij alle namen die hierna vermeld zullen worden. Want de dragers ervan zijn stuk voor stuk bekend genoeg waardoor hun afbeelding hier echt niet meer geplaatst hoeft te worden. Omdat er ergens een begin gemaakt moet worden, gebeurt dat dus maar bij de moeder der sporten, de atletiek, waar nogal wat Nederlanders excelleerden tijdens het Europees kampioenschap en dus in hun discipline de titel haalden. Met Dafne Schippers op de 100 meter, Anouk Vetter op de zevenkamp voor dames, Churandy Martina op de 100 meter voor heren, terwijl ook de 4 x 100 meter estafette een prooi voor de Nederlandse dames werd. Opmerkelijk deze wederopstanding van de Nederlandse atletiek, nadat ons land jaren aaneen, zeg maar gerust de hele naoorlogse periode, karig bedeeld met successen was en altijd achteraan stond als er ereplaatsen te vergeven waren.
Dus is deze weelde ongekend in dit Olympisch jaar en kunnen wij onze lol en trots niet op. Waar het dus even niet eens bij blijft. Want wat te zeggen van de schitterende derde plaats die de Nederlandse volleybaldames behaalden in de World League en het slechts aflegden tegen het Braziliaans en Amerikaans team, maar andere toppers als Rusland, China, Japan en Duitsland voorbleven? In dezelfde adem moet dan toch ook Max Verstappen genoemd worden die een tweede plaats behaalde in de Grote Prijs van Groot – Brittannië voor Formule 1 – wagens, wat evenzo een ongeëvenaarde prestatie genoemd mag worden. Met het Europees kampioenschap 10 kilometer zwemmen in open water voor Ferry Weertman is de lijst bijna compleet als er niet nog een klap op de vuurpijl was gegeven in de Tour de France – etappe van vandaag naar Andorra. Want dat de overwinning van Tom Dumoulin daarin als een donderslag bij heldere hemel kwam, totaal niet voorzien was, maar daarmee des te indrukwekkender werd, ook gelet op de helse weersomstandigheden, daarover is geen discussie mogelijk. Neemt niet weg dat tegelijk wel de vraag onbeantwoord blijft waar al dit succes zo plotseling vandaan komt. Hoewel dat van mij zo mag blijven en ik het niet hoef te weten, als dit soort overwinningen en kampioenschappen ons met gepaste trots blijven vervullen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een portrettengalerij

  1. Mack zegt:

    Max en Daphne beginnen al te wennen. Tom Dumolain nog niet, maar wellicht komt het nog.

  2. sjoerd zegt:

    Gewoon ervan genieten toch…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s