Na vijf dagen in de Allgäu

Het tempo en ritme van onze cultuur wordt mede bepaald door de kranten, magazines en andere tijdschriften. De moderne mens die het druk genoeg met zichzelf, zijn werk en zijn leven heeft, kan zich verheugen in de dictaten die door die media in allerhande rubrieken worden verzorgd. Niemand hoeft nog op zoek naar iets nieuws onder de zon omdat de journalist de hedendaagse ontdekkingsreiziger is geworden, die steeds maar de grenzen verlegt en volgende piketpaaltjes slaat om aan te geven wat trendy is, done en not done. Waardoor, en nog meer omdat er wel elke week geleverd moet worden, niets meer te dol is, hoewel nuchter bezien eigenlijk altijd over the top, ongeacht of het over wijn, eten, mode, kunst, inrichting, dan wel reizen gaat. Altijd wordt bijvoorbeeld de toon gezet in de richting van een telkens verder en onbereikbaarder doel. Zodat de Malediven allang weer mainstream zijn geworden en Peru ook ruimschoots tot het verleden behoort. Dat koffiehuis in Oeljanbator of dat terras in Rosario dan wel die kreek op Sint Eustatius of die bar in Vancouver, die stipnoteringen zijn de genietingen waar je mee thuis kunt komen en goede sier op feestjes maakt, althans in dat korte naseizoen. En wee degene die dan niets anders dan een verhaal over een Europese bestemming heeft. Zoals ons waarschijnlijk ook overkomt na ons verblijf van vijf dagen in het dorpje Fischen in de Duitse Allgäu, in het uiterste Zuiden van Beieren. Want het is uiteraard verre van trending om naar die omgeving te gaan. Oubollig, conservatief en typisch Duits als het wordt beschouwd. Waarmee wat ons betreft de plank met dit vooroordeel flink wordt misgeslagen omdat die Allgäu waarachtig veel meer te bieden heeft dan wij met onze Nederlandse onwetendheid verwachten en voor mogelijk houden.
Wie wordt hier niet verrast en tegelijk beschaamd als blijkt hoe onbekend volkomen ten onrechte onbemind maakt? Een schitterende natuur in een gebied dat omgeven is door Alpentoppen van zo’n 2500 meter hoogte die grotendeels het hele jaar besneeuwd blijven. Uitgestrekte wandelgebieden op vijftienhonderd tot tweeduizend meter hoogte die toegankelijk zijn met kabelbanen. Zodat een dag sportief dalen, dwalen en klimmen in de ijle Alpenlucht alleen maar realiteit is. Evenals het culinair niveau dat in de talrijke restaurants in Fischen wordt geboden plus andere voorzieningen die in een dorp van deze omvang nauwelijks verwacht zouden worden. Zoals een station, een kurhaus, supermarkten en diverse banken. Met als meest aanwezige en bijna dominante factor de stilte, de rust, waardoor de stem en elk geluid weer de eigen proporties herkrijgt. En wie dan toch van leven in de brouwerij houdt, hoeft daar ook niet zo lang voor onderweg. Want de skistad Oberstdorf en de schitterende historische steden Lindau (aan de Bodensee) en Füssen liggen op z’n hoogst op een uur rijden van Fischen. En dan heb ik nog niet eens gesproken over alle spannende bestemmingen en reisdoelen die over de grens gelegen zijn en ook met een uur rijden zijn te bereiken. Zodat ik met recht vind dat de Allgäu meer voorstelt dan de luchtspiegelingen van al die grensverleggende journalisten. Wij hebben in Fischen de plek voor het echte genieten gevonden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Na vijf dagen in de Allgäu

  1. sjoerd zegt:

    Er zijn wel meer van dat soort plekjes waar je vooral nu goed kunt toeven. Vooral nu de wintersport toeristen weg zijn.

  2. Peter zegt:

    Het was ook mijn ervaring van de afgelopen weken. Ik was in Italië, Al die populaire bestemmingen zorgen dat het elders wat minder massaal is en je in alle rust kunt genieten. Het geeft een onschatbare meerwaarde aan je vakantieplezier. Laat al die de Tripadvisors dus vooral maar hun gang gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s