Populisten en referenda

Waar zo’n Brexit al niet goed voor is. En dan zeker zo’n referendum met alle soesa en heisa eromheen. Want als er iets duidelijk is geworden na 23 juni, dan is het wel dat het tijdperk van het idee of de ideologie, die als leidraad moet dienen om ons leven of onze samenleving of zelfs onze wereld in te richten definitief tot een einde is gekomen. De representatieve democratie, ook al is het de minste slechte staatsvorm, heeft haar tijd gehad. Om over superstaten als de EU maar helemaal te zwijgen. De burger die zich toch al ongemakkelijk voelt door alle veranderingen in en rond zijn wereld, voelt zich niet meer geholpen of begrepen door diegenen die door hem gekozen zijn om zijn belangen te behartigen. Ze staan op een te grote afstand van hem, waardoor hij zich in de steek gelaten voelt, ontheemd, onttakeld en daardoor boos, vol met rancune, omdat hij als 21e-eeuwer geholpen wil worden, iets aan en met zijn lot wil zien gebeuren. Lijdzaamheid en onmondigheid is hij voorbij en dat laat hij luid en duidelijk weten. Er zal en er moet naar hem geluisterd worden, waarbij hij aan vage verhalen, kluitjes in het riet niets heeft en voor socialisme, sociaal-democratie, liberalisme of de christen-democratie totaal niets koopt. Lange termijn denken gaat aan hem voorbij. Hij wil gewoon nu gehoord en geholpen worden. Waarmee de toon en de sfeer van het maatschappelijk debat en de politieke sfeer is gezet. Korte lijnen en resultaat à la minute.
Oftewel verzoeknummers die meteen worden gedraaid. Daar is die moderne, boze mens mee gediend, die nu eenmaal het zitvlees en het geduld voor partijprogramma’s mist en puur op intuïtie en gevoel handelt en de tijd niet neemt om zijn verstand gelijk op te laten werken. Waardoor hij gefundenes Fressen voor de populisten is, die ook niet aan ideologie of partijprogramma’s doen en via korte slagen en het honoreren van die verzoeken aan politiek doen. Men vraagt en zij draaien zonder verder te kijken dan hun neus lang is of perspectieven te schetsen. Politiek die in het moment wordt bedreven, zonder omhaal van woorden, maar met des te meer kreten die zich  sneller laten begrijpen, omdat er niet hoeft te worden gedacht over de dag van morgen, als er wel wordt gezien waar het schip dan strandt. Vandaar dat die Wilders en die van Bommel, populisten pur sang, op 24 juni vooraan stonden met hun pleidooi voor net zo’n referendum in Nederland. Omdat dat hun misleidende manier is om de kou bij de mensen uit de lucht te halen. Met een enkel woord, een korte slag en dus een standpunt zonder dat er over gevolgen nagedacht hoeft te worden. Dat doen die populisten dus wel, als het voor iedereen, voor een heel land te laat is. Zoveel is door het Brexit en dat referendum wel duidelijk geworden.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Populisten en referenda

  1. sjoerd zegt:

    Nederland is nog veel erger…

  2. Emigrant zegt:

    Dat het na een referendum te laat is jou en mij duidelijk, maar de varkenskoppen niet hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s