Insel Hombroich

Het is een attractie van formaat. Noem het gerust een kapitale bezienswaardigheid, die zich op een uur afstand bevindt van respectievelijk Maastricht, Eindhoven en Arnhem en Nijmegen. Onder de rook van Düsseldorf, tegen Neuss aan, langs het riviertje de Erft. Daar is het Insel Hombroich gesitueerd, de plaats waar eigentijdse beeldende kunst, archeologie en de culturele historie een ontmoeting hebben met de natuur, in al haar verschijningsvormen. Zoals een natte biotoop, een moeras dat ongerept mag zijn, met daarnaast Engelse tuinen en terrassen, die het decor vormen voor de paviljoens waarin bijvoorbeeld Rembrandt met zijn etsen, Cezanne, Kurt Schwitters en Hans Arp mogen schitteren, terwijl er ook ruimte wordt geboden aan prominente levende Duitse kunstenaars om hun meest recente  werk te exposeren. Waarvoor niet alleen die paviljoens bestemd zijn, maar ook de vele hectaren die het Insel Hombroich beslaat. Zowel in bos – en begroeide percelen als op menige open plek zijn constructies, beelden en objecten te zien. Met als gevolg dat je als bezoeker voortdurend verrast wordt bij je gang door dit paradijs op aarde.
Waar de natuur nog de natuur mag zijn en de kunst alle ruimte krijgt om kunst te zijn en zich als zodanig te laten zien en te tonen waartoe de mens met zijn handen en verbeeldingskracht zoal toe in staat blijkt te kunnen zijn. Met daarnaast in datzelfde areaal ook het resultaat, de uitkomst van wat er gebeurt als de mens zich terugtrekt, zijn handen thuis houdt en de natuur de natuur laat zijn. Want wees niet verbaasd om bij de rondgang plotseling te stuiten op bevers die bedrijvig tot en met zijn en zich door geen mens van hun bezigheden laten afleiden. Wat dan een spectaculair voorbeeld is van het gevolg van de terughoudendheid van de mens ten opzichte van de hem omringende natuur. Maar de werkelijk attente wandelaar zal nog veel meer van zijn gading vinden. Is het niet in de fauna, dan toch zeker in de flora, waarvan een onuitputtelijk en schitterend assortiment op Insel Hombroich aanwezig is. Kortom, wie even weg wil van de snelweg van het dagelijks leven, kan hier met recht terecht en beslist aan zijn trekken komen, te meer omdat ook mensen er hun mond blijken te kunnen en willen houden.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Insel Hombroich

  1. Rob Alberts zegt:

    Dank voor deze mooie tip.

    Zomerse groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s