Gesjochten

Het gaat niet zozeer over Murphy, hoewel hij vanachter de schermen altijd toekijkt bij het getob waar het hier over gaat. Met aan de ene kant die incidentele tegenslag, die pech, tegenvaller of hoe je het ook wilt noemen, maar waarbij en waardoor dat gevoel van in de aap gelogeerd te zijn overheerst. Het komt zo ineens, maar passeert net zo goed. Geen enkele aanleiding om te verwachten of vrezen dat het nooit voorbij gaat of goed komt. In tegenstelling tot de wetenschap, de bijna-zekerheid van de gesjochten jongen te zijn. Want dat schijnt echt aan iemand te kleven, die, gek genoeg alleen van het mannelijk geslacht is. Waarom? Geen idee. Maar zo is het taalgebruik nu eenmaal, dat verwijst naar een hoedanigheid, een bestemming die haast onveranderbaar is en ook neigt naar een vorm van noodlot, waaraan niet te ontkomen valt. Waardoor die gesjochten jongens altijd een hogere rekening van hun garage krijgen dan ze hadden voorzien. Of per definitie in de rij voor een kassa in de supermarkt komen te staan, waar de afhandeling altijd langzamer gaat dan in die andere rijen.
Omdat er iemand vergeten is om iets af te wegen of met kleinst mogelijke muntgeld gepast wil betalen dan wel nog een praatje met de caissière maakt. Trouwens, wie treft dat niet? Maar die gesjochten jongen toch altijd meer, zoals hij op de autoweg ook steeds een busje of vrachtwagen voor zich heeft, die hem het uitzicht belemmert. En zou hij het niet zijn die geabonneerd is op het rijden achter tractoren of landbouwwerktuigen op binnenwegen? Uiteraard stoppen treinen nooit zo dat de deuren van treinstellen recht voor de plaats waar hij op het perron wacht, zich zullen openen. Overal, of het in de bus, de trein of tram is, mag, moet hij achteraan sluiten. En in de bioscoop of het theater weet men hem evenzo te vinden. Want hij zal niet iemand van twee meter lang of met opgestoken haar in de stoel voor zich hebben gekregen. Zo gesjochten kun je dus zijn dat het haast aan je kleeft. Waar geen Murphylief aan helpt of toe bijdraagt. Zodat je haast zou verlangen naar het moment en het gevoel om een keer in de aap gelogeerd te zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gesjochten

  1. sjoerd zegt:

    Volgens mij overkomt dat iedereen wel eens… Pas als Murphy meedoet wordt het een kwaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s