In the office….

Als weblogger moet je ook niet het wiel voor de tweede keer willen uitvinden. Wat zoveel betekent dat als je tegen een verhaal aanloopt dat je uit het hart is gegrepen, dat niets in de weg hoeft te staan om dat over te nemen, in te korten of te parafraseren. Wat bij deze dus is gebeurd met een elders door mij aangetroffen hartenkreet over dat vervloekte kantoor-Engels dat in feite nergens op slaat:
Dat ze eens stoppen met die Engelse bullshit, die Nederlandse kantoortijgers die de hele dag Engels praten terwijl dat nergens voor nodig is. Hoor ze met hun ‘content, ‘input’, ‘targets’, ‘flow’, ‘start-ups’, ‘webinars’ en welke ‘goals’ ze allemaal moeten ‘alignen’ voor ze die kunnen ‘submitten’ voor ‘approval’. Om hartgrondige jeuk van te krijgen. Laatst belde iemand van zo’n marketingbureau om te vragen of haar ‘invite’ ontvangen was, of dat ze een ‘reminder’ moest sturen. Het komt natuurlijk allemaal door die ‘international business management’-boeken waarmee je vergiftigd wordt als je 20 bent. En als je dan gaat werken en nog niet zélf hebt leren denken, dan ga je ook zo praten op kantoor en voor je het weet, praat iedereen zo, vooral de mensen zonder fantasie. In het Nederlands klinkt alles zo boerenerfachtig, zei een ‘customer experience executive’ laatst. Wie wil er bijvoorbeeld een saaie eend zijn? Niemand toch? Maar ‘lame duck’, of een ‘sitting duck’ klinkt nog best strategisch. Het is een beetje zoals met liedjes. Als Blöf ze in het Nederlands zingt, worden ze uitgelachen, terwijl als je The Beatles bent en in het Engels een totaal onbegrijpelijk verhaal ophangt over een gele onderzeeboot, dan is het ineens wereldliteratuur. Engels is armoede op een Nederlands kantoor. Want je hoort nooit eens Keats of Cleese citeren, maar alleen management bullshit. Het ergste zijn mensen die zelfs Nederlandse woorden op zijn Engels uitspreken, zoals ‘talent’.
Of mensen die het hebben over ‘lessons learned’ en ‘early warnings’ als ze weer eens wat stoms hebben gedaan. Flikker op. Ze verhullen ook hun saaie dagen met Engels. Als je zegt dat je eerst een ‘meeting’ hebt, dan een ‘stand-upje’, dan een ‘brainstorm’, dan een ‘Powerpoint’ en dan gaat ‘scrummen’ met een ‘consultant’ die ‘clinics’ geeft over ‘scrummen’, hoop je dat mensen niet doorhebben dat je jezelf al de hele dag van de ene kansloze vergadering naar de andere sleept. En verder wordt dat kantoor-Engels vooral gebruikt voor stomme dingen, zoals ‘feedback’, ‘printer’ of ‘watercooler’. Nooit voor leuke als de koffieautomaat, kroketten, complimentjes en de vrijdagmiddagborrel. Wat hebben we überhaupt met die Engelsen te maken dat we hun taal moeten praten op ons werk? Wat hebben die Angelsaksen ons nou helemaal gebracht, behalve dan de soevereine humor, de minirok, Blackadder, Wimbledon, George Harrison, onze vrijheid, Jane Austen, Daniel Craig, thee en J.K. Rowling? Ze zijn toch al praktisch uit de EU? Reden genoeg om dus nu eens te stoppen met dat Engels op kantoor. Want waarom brainstormen, als een idee hebben ook goed genoeg is? En misschien moet er gewoon begonnen worden in plaats van dat er een start-up gemaakt wordt. Vervang het stand-upje door rust en schaf de meeting af ten gunste van een rendez – vous of noem het, als het echt niet anders kan gewoon weer ouderwets een vergadering. Zijn we tenminste weer helemaal thuis en onder ons.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op In the office….

  1. sjoerd zegt:

    Mooi stuk, daar kan ik me wel in vinden…

  2. Emigrant zegt:

    Hola, beschuldig de binnenkort tot armoede vervallende Britten daar niet van! Al die kul komt natuurlijk uit de US of A.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s