Pleidooi voor een rechte rug

Het kan niet zo zijn dat elke terreurdaad of aanslag dan wel ieder bloedbad, waar het label van IS if ISIS aanhangt en welke gericht is tegen onze samenleving en onze manier van leven en denken, als enige reactie een collectieve kramp oproept en gepaard gaat met obligaat rouwbeklag plus standaardrituelen. Waarna vliegensvlug weer wordt overgegaan tot de orde van de dag, in de hoop dat dit ook wel weer overwaait en het alsjeblieft niet snel opnieuw gebeurt. Want dat schiet zeker niet op en nodigt als het ware tot volgend onheil uit. Keuzes en posities innemen en behoud van een rechte rug kunnen slechts helpen. Dat is ongeveer de ondertoon van de stellingname van een Nederlands journalist, Harald Doornbos, die al jaren alle troebelen op de Balkan, in Noord-Afrika en het Midden Oosten volgt en verslaat, en die zijn gedachten, welke natuurlijk ingegeven zijn door de rauwe actualiteit van Orlando, als volgt formuleert:

“Zolang Westerse democratieën weigeren echte en effectieve anti-terreurmaatregelen te nemen, bestaat het gevaar er niet in dat ISIS het Westen overneemt (zoiets is namelijk echt onmogelijk). Het echte gevaar is dat bij elke ISIS – aanslag de bevolking in Westerse democratieën steeds intoleranter wordt. Uiteindelijk komt daardoor extreem-rechts aan de macht via de weg van vrije verkiezingen waarna we en onze vrijheid kwijt zijn en de Clash of Civilizations tussen het Westen en Oosten pas echt begint. Zodat de conclusie op dit moment voor de hand ligt dat de keuze nu niet anders kan zijn dan dat de terreur en de terroristen worden aangepakt en tot aan de wortel worden uitgeroeid. Zo niet, dan lijkt het op termijn einde oefening voor onze democratie te worden.”

Waarop bij mij de vraag op komt of hier veel voor te zeggen is of dat er toch nog lacunes zijn in zijn gedachtegang, waardoor ook nog andere invalshoeken voor de benadering en aanpak van terreur te bedenken zijn. Aarzel niet om er iets van te vinden of van te zeggen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Pleidooi voor een rechte rug

 1. Mack zegt:

  Is de partij van de vrijheid een extreem rechtse partij? Wil de partij van de vrijheid onze vrijheid ontnemen? Wat zouden de echt effectieven anti terreurmaatregelend dan zijn?

  • robschimmert zegt:

   Het is een eenmanspartij met alleen een leider die voor minder,minder, minder Marokkanen pleit. En hoe je dat wilt labelen, vind ik niet zo belangrijk. Maar het past in elk geval niet bij mijn vrijheids – en democratisch begrip.

 2. sjoerd zegt:

  Je moet er in ieder geval niet je ogen voor moeten sluiten.

 3. Mack zegt:

  Eigenlijk vind ik het een waardeloos pleidooi. Aan de ene kant zegt hij: rug recht houden, daar kun je dus niks mee, en aan de andere kant zegt hij dat we de terroristen moeten uitroeien, en ook daar kun je niks mee. Wat wil deze man nu eigenlijk zeggen?

  • robschimmert zegt:

   Wat hij in elk geval zegt is dat we het dus echt niet van de rechts – extremistische benadering moeten hebben omdat we dan het kindje dat democratie heet, tegelijk met het badwater wegspoelen. Lijkt mij een helder pleidooi.

   • Mack zegt:

    Mij niet. Want ik hoor al veel te veel, vooral op sociale media, waar we het niet van moeten hebben. Ik wil graag eens iemand die zegt waar we het dan wél van moeten hebben. Want ik snap zelf ook wel we het niet van extreem-rechts moeten hebben. Lijkt me volstrekt helder en weet ik al jaren. Maar de terroristen uitroeien, komop zeg, da’s hetzelfde als dat je zegt dat je criminaliteit gaat verbieden. Ik wil weten waar het wél van moeten hebben. Daarvoor hadden we Cruijff. Die zei wat we wél moesten.

    • robschimmert zegt:

     Nou, misschien zegt het wel iets dat de problemen zich kennelijk het meest in die Europese landen voordoen waar allochtonen echt in ghetto’s leven. Wel eens in Parijs, Lyon of Brussel en Antwerpen geweest, waar ze werkelijk op een hoopje en met elkaar leven. En dus het gevoel van uitsluiting veel gemakkelijker kansen krijgt. In Spanje, in Nederland, in de Scandinavische landen en ook in Duitsland is daar veel minder sprake van. Hoewel ik ook niets uitsluit. Maar misschien is daar wel de sleutel tot een benadering en een oplossing begrepen. Misschien, zeg ik dus wel met nadruk.

 4. Mack zegt:

  Vind ik in elk geval een goed argument, ongeacht of het waar is of niet. Maar ik denk het wel. Dus meer autochtonen in de ghetto’s. Bij ons in het nietige Vaassen hebben ze dit gedaan. De Molukse wijk was vroeger een plek waar je als Nederlandse jongen niet echt gemakkelijk doorheen liep. Dat probleem is nu weg sinds ze er ook veel Nederlanders hebben neergeplant. De Molukkers klagen nu steen en been over het tokkiegehalte van de Nederlanders die ze er neer hebben gezet. Met het woonwagenkamp precies eender. Was het vroeger een uitdaging om er langs te fietsen zonder dat je iets naar je hoofd geslingerd kreeg, nu geen probleem meer.

  • robschimmert zegt:

   En dan ook nog eens voorkomen dat het hele debat over terrorisme en alles dat erbij hoort gemonopoliseerd wordt door de Wildersen, de Teeuwens en Hollmans van deze wereld. Want dan gaat het echt fout met de meningsvorming en gevoelens over dit vraagstuk. Dus probeer een breder en doordachter draagvlak tot stand te brengen, zou ik zeggen.

 5. Emigrant zegt:

  Als de heer Doornbos er nu even bij zei hoe terreur en de terroristen moeten worden aangepakt en tot aan de wortel uitgeroeid …. . Dat weet namelijk geen mens. Zeker, vreemdelingen aan je boezem drukken, dat helpt, maar in Europa zijn daar zoals bekend niet veel handen voor op elkaar te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s