Overbloesen en goede smaak

Vrijheid blijheid voor alles, hoor! Maar omdat er ook zoiets is als de goede smaak die even goed in ere gehouden moet worden, is er op zijn minst een waarschuwing op zijn plaats als die in het geding komt. En hoe snel gebeurt dat niet in het tijdsgewricht waarin in principe alles moet kunnen en ieder zich elke ruimte en beweging permitteert, omdat dat onder de noemer van de zelfontplooiing zou vallen. Gooi het gerust maar in mijn pet, in die zin dat men zich ook wel eens mag inhouden of achter de oren krabben als men weer zo nodig moet. Voorbeeld? Gaat – ie. Het betreft het overbloesen van overhemden, dat inmiddels al een overgewaaid modeverschijnsel is en niet meer te zien is bij al die hipsters met hun strakke lijven.
Maar omdat die dracht zo lekker praktisch is en ook zo’n vrij gevoel verschaft, heeft Jan en Alleman haar inmiddels zich toegeëigend waardoor de meest wanstaltige en misplaatste creaties het straatbeeld vullen, met als summum die mannen die wel wandelende tenten lijken doordat dat overbloesende hemd hun buikje, buik of embonpoint zo praktisch aan het oog onttrekt en hun ideaal van jong te zijn en dus nog altijd wat te willen zo waar op die manier eeuwigheidswaarde krijgt. Althans naar hun idee, zonder het gelijktijdig besef dat zij aldus ook hun bijdrage leveren tot de om zich heen grijpende nonchalance en verloedering. Vandaar dat je bijna geneigd zou zijn om uit te roepen, te smeken of dit verschijnsel niet verboden kan worden. Omdat de vrijheid van al die dragers niet echt bijdraagt tot de blijheid van hen die er naar moeten kijken. Om over iets als de goede smaak nog maar te zwijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s