De PvdA en Bilderberg

De tijd dat ik nog open stond en ontvankelijk was voor complottheorieën is allang voorbij. Mijn geloof, of liever gezegd mijn vermoeden dat er zoiets als een wereldwijde kapitalistische samenzwering moest zijn, is volledig verdampt en heb ik dus ver achter mij gelaten. Wat niet wil zeggen dat ik toch af en toe mijn bedenking heb en vraagtekens zet bij bepaalde activiteiten, met name grensoverschrijdende, die aan geen enkele democratische controle onderhevig zijn, maar waar waarschijnlijk wel invloed van uitgaat. Met als meest in het oog springend de zogenoemde Bilderbergconferenties die jaarlijks worden gehouden en te boek staan als politieke bijeenkomsten met een besloten en streng geheim karakter waarbinnen internationale beeldvorming en ideeën centraal staan. Deelnemers zijn invloedrijke figuren uit de Westerse wereld, voornamelijk uit het bedrijfsleven, politiek, wetenschap, media en de financiële wereld. En als ik dit zo lees en met name de vaag gehouden doelstelling van die conferenties probeer te doorgronden, dan duurt het niet lang of mijn theewater begint op te spelen, omdat ik er geen lekker gevoel bij heb, bij die elitaire onderonsjes die natuurlijk bol staan van exclusiviteit en waarvan niemand weet wat men er mee moet noch waarvoor dat hele circus staat. Reden en aanleiding in elk geval voldoende om van die conferenties toch maar wel wat te vinden ondanks dat ze geen geformaliseerde status bezitten. Wat de zichtbaarheid en de transparantie van die bijeenkomsten alleen maar kleiner maakt en daardoor uiteraard des te meer twijfels oproept.
Maar wat mij echt tegen de borst stuit en veelbetekenend genoemd mag worden, dat is de omstandigheid dat in de Nederlandse afvaardiging de PvdA eigelijk ieder jaar rijkelijk is vertegenwoordigd, misschien wel te talrijk om geen vragen daarover op te roepen. Want wat heeft een politieke partij, die zo voor emancipatie en vooral sociale gelijkheid staat, nou precies te zoeken in een omgeving die wel het domein van de maatschappelijke elite kon zijn? Moesten mannen als Kok, Melkert, Samsom, Bos, Dijsselbloem, Koenders en Timmermans daar hun idealen bevechten? Of was het voor hen ook die typische place to be waar je gewoon gezien wil zijn, omdat je ook maar een mens bent ondanks dat je de sociaal – democratische beginselen bent toegedaan? Kreeg hun lange mars, hun klim op de maatschappelijke ladder dan toch de bekroning toen ze zich bewogen in het licht van staatshoofden, vorsten en captains of industry, omdat ze zo belangrijk mochten zijn? Welke vraag nog het meest van toepassing lijkt op het sociaal-democratische licht dat dit jaar op de Bilderbergconferentie in Dresden mag schijnen en de naam van Sharon Dijksma draagt. Hoewel eigelijk ook weer niet, omdat haar deelname en haar ondraaglijke lichtheid eigenlijk elke vraag en iedere twijfel over de betekenis van deze bijeenkomst overbodig maken en al helemaal laat zien welk probleem de PvdA heeft. Of gelooft er nog iemand iets van de door die partij uitgedragen idealen, waarvoor ze toch niet op Bilderberg moet zijn?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De PvdA en Bilderberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s