Een verzuchting op 1 juni

Voor wie het spoor langzamerhand bijster begint te raken door alle codes rood, geel en oranje die onophoudelijk worden afgegeven, het is vandaag inderdaad 1 juni. We hebben de lente er bijna op zitten en we staan aan de vooravond van de zomer. Maar dat zijn dan ook alleen maar de feiten die tot ons komen via de media, buienradar en alle weersites. Want afgaand op het eigen gevoel, en dan spreek ik echt voor mezelf, lijkt het er waarachtig wel op of het maar niet warm wil worden, en zeker niet in mijn huis. Het is elke ochtend weer raak als ik bij het beneden komen op de thermostaat kijk en mij dan vertwijfeld moet afvragen of ik er wel of geen slinger aan moet geven. Je wilt het toch een beetje aangenaam in huis hebben? Een typische vraagstelling, een twijfel of aarzeling die niet bij dit moment op de jaarkalender past en eerder verwacht mocht worden in het begin van april. Waarmee een zoveelste zekerheid verloren lijkt te zijn gegaan. Want werd de verwarming vroeger, d.w.z. een paar jaar terug, niet al half april  of in elk geval niet veel later op de zomerstand gezet?
Kom daar dus nu niet meer om, in deze lente die maar niet op gang heeft willen komen en waarin de rokjesdag niet eens meer aan de orde is geweest. Vandaar dat ik blij ben dat ik nog een week in Griekenland mocht zijn om te hebben kunnen proeven van hoe een echt voorjaar ook al weer was. Zoals die paar dagen op de Wadden even verkwikkend waren, omdat daar de zon en een beetje voorjaarswarmte nog verschenen, waar dezen het elders in het land lelijk lieten afweten. Dus treurnis, nattigheid en kilte troef, met de overduidelijke invloed op de geesten en gemoederen die daardoor alweer vervuld zijn van debatten en discussies over Zwarte Piet. Waardoor de gedachte en tegelijk het vermoeden meer dan voor de hand ligt dat het welhaast nooit zomer lijkt te worden, dat ze wel ongemerkt gepasseerd kon zijn. En dat als gevolg daarvan het gezegde “Pik in, het is winter” nog de meeste actualiteitswaarde heeft. Terwijl we dus nota bene 1 juni schrijven…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een verzuchting op 1 juni

  1. Peter zegt:

    Het was steeds maar even lente, kort, te kort. De goden van de lente spelen met de aan-uit knop en lachen zich kapot om onze malligheden.

  2. sjoerd zegt:

    Mijn huis heeft een binnentemperatuur van ca 23 graden, zonder verwarming…

  3. terrebel zegt:

    Bij mij is het bijna altijd koud in huis. In een hete zomer is dat erg prettig. En ja, bijna grappig dat mensen zich blijkbaar zó erg vervelen en niets ernstigs hebben om zich druk over te maken dat zij nu al beginnen over een feestje dat pas in december plaatsvindt…;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s