Pensioenen en jobstijdingen

Geen gladder ijs dan het pensioen. Zodat voor alles voorzichtigheid geboden is als er een mening over verkondigd wordt. Waartoe op gezette tijden best een noodzaak aanwezig is, als er weer eens reden voor stress en paniek in pensioenland is. Althans als we de ingewijden in die materie mogen geloven. Ik heb er zeker geen last van zodat alle spookverhalen die op gezette tijden de ronde doen, toch min of meer van mij afglijden. Wat kan ik er namelijk nog aan of tegen doen? Voor en door mij is de wedstrijd gespeeld zonder dat ik mij toen tijdens het spelverloop ook maar een minuut heb druk lopen maken over de hoogte van mijn pensioen. Te ingewikkelde kwestie en bovendien had ik toen genoeg andere zaken aan mijn hoofd. Ik zou wel zien waar het op uit draaide, overtuigd als ik er van was dat ik, eenmaal de 65 gepasseerd, zeker niet van honger zou omkomen en bovendien toen ook al zeker wist dat mijn behoeften – en consumptiepatroon op die leeftijd ook beperkter van omvang zou worden. Maar in welke zin, daar had ik geen flauw idee van. Zodat ik wel zou zien wat er uit de bus zou komen, wetende trouwens dat het wel moest meevallen omdat allerlei verplichtingen, waaronder bijvoorbeeld de hypothecaire, stukken lager zouden worden. Dus waarom gepiept, was mijn redenering op dat moment. En daar is eigenlijk tot op heden niets aan veranderd. Omdat ik wat inkomen betreft, mijn AOW plus aanvullend pensioen, echt niks te klagen heb. Het is inderdaad meegevallen. Ik kan het er goed van doen, van wat er maandelijks bij mij binnenkomt, zonder dat aan astronomische bedragen gedacht moet worden.
Dat krijg je ervan als je tijdens je arbeidsleven toch doorlopend onrustig bent geweest. Met dus vier pensioenbreuken tot gevolg. Zonder dat het verder tobben voor mij wordt. O.k. een wereldreis met de Holland-Amerika Lijn zit er niet in. Maar nou wil het toeval, als je dat tenminste zo mag noemen, dat zoiets mij  niet interesseert. Dichterbij huis is er ook genoeg te zien en te beleven. En wat dat aangaat, kom ik totaal niets te kort. Waarmee ik op het punt beland van het recente onheil dat aan gepensioneerd Nederland werd aangekondigd en dat concreet betekent dat er gekort gaat worden op de pensioenen en wel in die zin dat we per maand vijf euro minder gaan ontvangen met ingang van volgend jaar. Was dat het dan, was mijn eerste reactie, hoewel ik tegelijk besef dat ik misschien gemakkelijk praten heb. Kan best zo zijn omdat ik geen weet heb van wat medegepensioneerden maandelijks aan AOW plus een eventueel aanvullend pensioen ontvangen. Misschien is mijn schouderophalen over die zogenaamde jobstijding wel echt voorbarig. Beschouw het dan maar als dat tegengeluid dat best gehoord mag worden. Want zo erg kan het toch niet zijn dat die vijf euro per maand hoofdbrekens kunnen bezorgen? Twee flesjes wijn minder per maand en dat leed is alweer geleden. Als het al leed genoemd mag worden. Want daarvoor is een ander prijskaartje vereist, wil ik alleen maar zeggen, in de wetenschap dat ik mogelijk gemakkelijk praten heb en dat misschien ook voor mijn beurt doe. Hoewel het bij elkaar toch kouwe drukte blijft.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

8 reacties op Pensioenen en jobstijdingen

 1. Ximaar zegt:

  Nederland is het land met verreweg de minste 65plussers onder de armoedegrens en dat komt door de AOW die dat voorkomt. Mijn vader had erg weinig pensioen opgebouwd en hield van de AOW over. Op dit moment geef ik per jaar ruim 2000 euro minder uit dan de huidige AOW, die ik nog lang niet ga ontvangen. Maar als die op peil blijft, dan vind ik het wel prima. 20 jaar pensioen-inleg doet er nog wat bij, maar veel verwacht ik er niet van. Zelf heb ik altijd moeite gehad met het pensioenstelsel. Ik moest er aan mee doen, terwijl ik zelf op mijn spaargeld duidelijk meer rendement heb behaald. En ik mocht niet bepalen waar m’n pensioenfonds het geld in belegde, zoals kinderarbeid, chemie, Amerikaans onroerend goed, of wapentuig.

 2. Mack zegt:

  5 euro per maand is inderdaad niet iets om je zorgen over te maken, maar pensioenen worden ook niet meer geindexeerd. Van de honger hoeft niemand om te komen, maar als je alleen maar kunt uitzitten tot je doodgaat is ook niet leuk. Bovendien vind ik pensioenfondsen wat onbetrouwbaar. garanties zijn geen garanties bij hen. Dat is bij pensioenverzekeraars anders, hoewel ik die natuurlijk ook niet vertrouw. In de tijd dat jij wel zou zien was de rente een stuk hoger en kon je meer opbouwen. Nu is die rente erg laag en wordt er minder opgebouwd. Mensen met alleen AOW krijgen nu een toezegging van Wilders, die die 5 euro ruimschoots wil compenseren. Zo zie je maar, die man heeft ook nog wel eens goede ideeën.

  • robschimmert zegt:

   Zelfs met dat niet indexeren, wat voor mij alle jaren gemeengoed is geweest, heb ik voor mijn gevoel nog geen boterham minder gegeten. Voor een goed begrip: mijn aanvullend pensioen is nominaal nog altijd hetzelfde bedrag als waar ik aanspraak op kon maken toen ik rechthebbend werd. Dat is inmiddels bijna acht jaar geleden.

 3. robschimmert zegt:

  En o ja, op de invallen van Wilders zit ik dus helemaal niet te wachten…..

  • Mack zegt:

   Nee, dat was mij duidelijk. Ik vroeg mij af of dat zo ver ging dat zijn goede ideeën ook niet in de smaak zouden vallen. Ja dus. Als het Wouter Bos was geweest, zou hier waarschijnlijk een loftuiting te lezen zijn.

   • robschimmert zegt:

    Omdat ik een tevreden mens ben, hoeft de politiek hier dus wat mij betreft nog niks aan te doen. Op andere maatschappelijke, economische en sociaal-culturele vlakken is er immers nog genoeg werk aan de winkel.

 4. sjoerd zegt:

  Nog drie jaar, dan kan ik er over meepraten, nu sta ik op de wal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s