Museum Land van Valkenburg

In het oog van de  toeristische storm die nagenoeg dagelijks over Valkenburg en meer in het bijzonder over de Grote Straat daar woedt, bevindt zich het Museum Land van Valkenburg, dat in de beste traditie van het Geulstadje en de streek opgetrokken is uit mergel. Een monumentaal pand, dat bijna atypisch oogt tussen de aaneenschakeling van restaurants en terrassen, maar daardoor tegelijk voorkomt dat de balans van pret en plezier en ontspanning in een en dezelfde richting tot het uiterste doorslaat. Wat in lijn lijkt te zijn met de beoogde ontwikkeling in de status van Valkenburg, dat er wat graag wil zijn en zich ook dus ook zo wil laten zien, als het maar enigszins op niveau is, dus ver blijft van de ordinaire toon die er ooit klonk en welke haar reputatie schond. Vandaar dat dat Museum Land van Valkenburg de laatste jaren alleen maar aan statuur wint en evolueert tot een ijkpunt voor de Zuid-Limburgse kunst, cultuur en historie. Uiteraard op de schaal die bij Valkenburg past, maar wel als dat podium dat op maat is gemaakt voor de toerist die ook wat verdieping zoekt naast alle andere afleiding en plezier aan de boorden van de Geul. En meer concreet houdt dat in dat er eigenlijk permanent werk van Zuid-Limburgse kunstenaars die vooral in de twintigste eeuw naam maakten, in de benedenzalen wordt tentoongesteld.
Denk daarbij aan reuzen als Lataster, Defesche, Eyck, Creyghton en Truijen, waarvan nu ook schilderijen en etsen deel uitmaken van een expositie van een privé – verzameling welke tot 14 augustus duurt en absoluut de moeite van het bezoeken en bekijken waard is. Eenmaal binnen kan de tweede verdieping van dit museum zeker niet vergeten worden, omdat daar permanent werk van eigentijdse beeldend kunstenaars uit met name Zuid – Limburg wordt tentoongesteld, met daaronder vaker grote en aangename verrassingen. En omdat dit museum zich ook tot taak stelt om de historie van de regio en haar specifieke cultuur te belichten mag de eerste verdieping evenmin worden overgeslagen. Te meer niet omdat ze momenteel voorzien wordt van een eigentijdser outfit en lay-out waarin al het getoonde veel meer tot zijn recht moet komen. Waarmee nog gezegd dient te worden dat dit Museum Land van Valkenburg zich dus opvallend transformeert. Welke verandering des te spectaculairder is omdat een en ander tot stand wordt gebracht door een organisatie die geheel uit vrijwilligers bestaat, dus geen betaalde krachten kent. Kom daar maar eens elders om en zie vooral tot wat voor resultaten dit nu al heeft geleid.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Museum Land van Valkenburg

  1. terrebel zegt:

    Wauw, wat mooi! Anderzijds: zonder vrijwilligers zou er geen werkloosheid meer zijn omdat instellingen dan betaalde krachten moesten inhuren…;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s