Staaltjes van ‘taalvernieuwing’

De Nederlandse taal lijkt nog niet ingewikkeld genoeg. Zoveel, vaker geleende, woorden worden er in het dagelijkse spraakgebruik opgenomen. Met name in de hippere en intellectuele kringen waar het hanteren van taal alleen maar steeds meer een middel is aan het worden om jezelf te onderscheiden, is dat aan de orde. Wat over de afgelopen paar weken leidde tot de volgende oogst van tien woorden die op weg zijn naar een bredere acceptatie zonder dat men allerwegen de betekenis kent. Wat er schijnbaar nauwelijks toe doet. Als het maar lekker en leuk klinkt:
gentrification – taxidermie – hipsters – powerhouse – verzustering – mancave – fashionista – tussenjassenweer – meet up – sixpack

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa. Bookmark de permalink .

3 reacties op Staaltjes van ‘taalvernieuwing’

 1. sjoerd zegt:

  Ik gebruik geen van deze woorden… ik ben ook oud aan het worden…

 2. Emigrant zegt:

  Zeven van die woorden zijn Engels; die reken ik niet tot het Nederlands. Nederlanders hoeven geen Engels te spreken; ze beheersen die taal meestal ook slecht.
  Taxidermie is een technische term, op welk gebied ook alweer? ik ga het niet opzoeken. Maar vaktermen hebben een recht van bestaan.
  Tussenjassenweer kende ik niet, maar begrijp ik meteen.
  Verzustering ken ik ook niet, maar ik neem aan dat het in een context snel duidelijk wordt.

  • robschimmert zegt:

   Het zijn tien van die woorden die niets toevoegen aan ons taaleigen, dat voldoende alternatieven ervoor kent. De enige functie die ze hebben, is dat ze de gebruiker ervan in de gelegenheid stellen om zichzelf op het eigen schild van voortreffelijkheid te hijsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s