De Bossche binnenstad

Hoewel er hier al vaker lofliederen op Den Bosch zijn gezongen, is daarmee nog niet al het fraais dat die stad te bieden heeft, vertolkt en verklankt. Want naarmate die stad vaker wordt bezocht, worden er ook meer tipjes van de sluier van haar schoonheid opgelicht en blijkt eens te meer hoeveel ze aan moois te bieden heeft, hoe zeer daar het goede leven van het Brabantse land een gezicht en gedaante heeft gekregen. Met toch allereerst de geschiedenis die zich overal genesteld heeft, een plek gegund wordt, met als gevolg dat een wandeling door de achteraf gelegen straatjes van de binnenstad een ware trip door de tijd blijkt, met een spannend accent op architectuur uit met name de 19e en vroeg-twintigste eeuw, de tijd waarin het Rijke Roomse leven gestalte en vorm verwierf en de emancipatie van het rooms-katholieke volksdeel hier kon beginnen en zichtbaar werd gemaakt in de vele typische gebouwen uit die tijd. En uiteraard is het fantastische plein bij de Sint Jan – kathedraal, met haar kenmerkende omlijsting van kastanjes, de Parade, het al eeuwen kloppend hart van Den Bosch, waar kerk, theater en uitgaansleven welhaast in volle harmonie met en naast elkaar kunnen bestaan. Van daar waaiert het Bossche stratenplan uit en haar eigen centrum in. Met als meest in het oog springende kenmerk de oneindige hoeveelheid winkels die in overtal moeten zijn of dat eigenlijk lijken gegeven het inwonertal van Den Bosch dat de honderdduizend maar net passeert.
Is daar een serieuze boterham te verdienen of concurreert men elkaar de tent uit en is het ondernemersbestaan niet veel meer dan leven, of liever gezegd overleven, ben je geneigd je af te vragen. Het sluit de levendigheid van die binnenstad in elk geval niet uit, houdt het eerder in en brengt het met zich mee, terwijl ze trouwens nog eens wordt versterkt door het indrukwekkend grote aantal eetgelegenheden. Met natuurlijk als sublimatie van dit alles de Korte Putstraat waar de ene brasserie zich aan het volgende restaurant rijgt. Maar niet alleen daar. In feite keert dit beeld op zoveel plaatsen terug dat eenzelfde vraag als gesteld werd ten aanzien van de overlevingskansen van winkels gegeven het overvloedige aanbod ervan, ook aan de orde is met betrekking tot het bestaansrecht en de mogelijkheden van restaurants en eetgelegenheden waarvan de aantallen bijna niet te tellen zijn. Wat echter niet wegneemt, oftewel ertoe bijdraagt dat het uitzonderlijk goed toeven is in de binnenstad van Den Bosch, die Maastricht niet alleen naar de kroon steekt, maar haar in feite met gemak overtroeft, onder andere gemeten naar het aanbod van winkels en eetgelegenheden. Want er komt nog zoveel meer kijken dat zo’n dagje Den Bosch echt aantrekkelijk maakt. Maar daarover meer binnenkort. Waarschijnlijk tussen nu en een paar dagen.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Bossche binnenstad

 1. sjoerd zegt:

  Ik kan me alleen maar bij je aansluiten…

 2. Peter zegt:

  Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje,
  Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve meid.
  Wat zullen wij daar drinken, zoete lieve Gerritje?
  Wat zullen wij daar drinken, zoete lieve meid?
  Brandewijn met suiker, zoete lieve Gerritje,
  Brandewijn met suiker, zoete lieve meid.
  Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje?
  Wie zal dat betalen, zoete lieve meid?
  Den eerste boer den beste, zoete lieve Gerritje,
  Den eerste boer den beste, zoete lieve meid.

 3. L zegt:

  Het heeft inderdaad een onwaarschijnlijk aantal restaurants van allerlei nationaliteiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s