Schimmert los van Nuth

Waarom zouden gedane zaken geen keer kunnen nemen? Dat moet in een democratie toch mogelijk zijn? Meningen, gedachten en inzichten die op enig moment tot besluitvorming in een bepaalde richting hebben geleid, kunnen immers veranderen. Voortschrijdend inzicht heet dat waarvan bestuurders en beleidsmakers zich niet vanaf kunnen maken met de dooddoener dat feiten zijn zoals ze zijn en dus onveranderbaar. Want door minder en voor minder zijn er ook wel eens spanningen in een gemeenschap ontstaan. Vandaar dat het vraagstuk dat momenteel in de Schimmertse gemeenschap wordt aangesneden, alleszins relevantie, om niet te zeggen urgentie heeft. Aanleiding tot het ontstane debat wordt gevormd door initiatieven die op het niveau van het bestuur van de gemeente Nuth worden genomen om gedachten te vormen over de mogelijkheden van gemeentelijke herindeling, voor welk feit Nuth ook wel eens kan komen te staan. Diverse samenwerkingsvormen passeerden al de revue, met de onvermijdelijke uitkomst van een nog grotere schaal van gemeentevorming. Met onder andere het opgaan in een gemeente Parkstad als realistisch perspectief. Met een gemeentehuis en bestuurlijk en administratief centrum in Heerlen. Alles op die ene plek, want herindelen gebeurt niet voor niets en moet wel wat opleveren. Waarvoor een gelag wordt betaald door bijvoorbeeld de inwoners van Schimmert die zich in dat geval vijftien tot twintig kilometer moeten verplaatsen om diensten af te nemen op een plek waar ze gevoelsmatig, economisch en cultureel niets mee hebben.
Maar waar ze wel op aangewezen raken omdat ze ooit bij de gemeente Nuth werden ingedeeld. Een historische fout die nooit ongedaan werd gemaakt. Zodat de Schimmertenaren met de gebakken peren zaten, voorgoed bij een geheel hoorden dat niet het hunne was. Omdat ze voor hun boodschappen naar plaatsen als Meerssen, Beek, Valkenburg en Geleen gingen, het onderwijs in Meerssen en Geleen bezochten, doorverwezen werden naar de ziekenhuizen in Maastricht en Sittard en de oudedagsvoorzieningen met name in Valkenburg en Geleen gesitueerd waren. Gegeven die feitelijke omstandigheden en de daarmee samenhangende affiniteit en orientatie werd de indeling bij Nuth indertijd als een misser van jewelste gekwalificeerd. Maar niettemin gecontinueerd, omdat er door burgers nog geen geluid van protest of verzet werd gemaakt. Het waren andere tijden, zonder sociale media, waarop nu duidelijk een ander verhaal te horen is, namelijk een koor van ongenoegen dat er hardop voor pleit om van een nieuwe herindeling gebruik te maken om die historische blunder alsnog te herstellen, om die gedane zaak nu toch een keer te laten nemen. Dat wil zeggen Schimmert los te maken van Nuth en zelf te laten bepalen waar het bestuurlijk gezien het beste bij kan horen. En of dat Beek, Valkenburg of Meerssen wordt, of toch misschien Nuth en Parkstad, zal de tijd dan spoedig leren. Zoals ook het ondervonden onrecht langs democratische weg en door voortgeschreden inzicht ongedaan kan worden gemaakt.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Schimmert los van Nuth

  1. math zegt:

    Ik blijf voorstander van één gemeente Zuid-Llimburg en opheffen van de bestuurlijke laag, die provincie heet. Veel meer professionaliteit voor veel minder kosten en betere besluitvorming doordat niet allerlei kleine dorpsbelangen kunnen dwarsliggen.

    • robschimmert zegt:

      De lokale onvrede met het bestuurscentrum Nuth komt niet zo maar uit de lucht vallen. Na dertig jaar is wel gebleken hoe de belangen van een dorpsgemeenschap verkwanseld kunnen worden door wat politieke baasjes die niks met dat dorp, maar des te meer met de grootste speler Nuth hadden. Een aanfluiting in alle toonaarden die er maar te bedenken zijn. En kom er dus niet mee aan dat het heil van de grotere schaal van Parkstad komt. Ik moet er niet aan denken.

  2. sjoerd zegt:

    Ik zie het wel gebeuren. Hoensbroek was destijds, en nu nog steeds niet blij als stadsdeel van Heerlen. Hoensbroek had de voorkeur uitgesproken om samen te gaan met Brunssum, wat ook logischer was geweest. Maar dan was Heerlen te klein geweest als centrum gemeente. Bij de gemeente Parkstad krijg je straks een andere strategie. Kerkrade, Brunssum, Hoensbroek, Schinveld, Landgraaf en Nuth zijn samen veel groter dan Heerlen, en de invloed van Heerlen in deze gemeente kon wel eens heel klein zijn.

  3. pjotr zegt:

    De Amerikaanse hoofdstad van Arkansas, Little Rock is qua oppervlakte (Metropoitan) 10,593.94 km2) vergelijkbaar met Zuid-Limburg en ook qua inwonertal (minder dan 700.000) vergelijkbaar.(Zuid-Limburg 607.000 inwoners) .Gewoon één gemeente Zuid -Limburg is op wereldschaal nog steeds klein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s