Een onschuldige onderkoning?

De brutalen hebben de halve wereld. Wie echter Jos van Rey de afgelopen weken een beetje op de voet heeft gevolgd tijdens de behandeling van zijn rechtzaak in Rotterdam, weet dat die waarheid zelfs nog veel verder kan strekken. Want met een dosis lef, vooral niet belast met een teveel aan intellect – omdat je wel eens last kon krijgen van vragen en twijfels – en bovenal gezegend met zo weinig mogelijk talent tot zelfreflectie, blijk je niet alleen de hele wereld aan te kunnen, maar zelfs te denken dat die in zijn geheel van jou geworden is. Met daarin jouw normen, waarden als richtsnoer en een juridisch apparaat, de arm van de wetgever, die volgens jou buiten elke werkelijkheid staat. Omdat jij de macher bent, de man van de praktijk, de regelaar die de wereld naar zijn hand heeft weten te zetten en daarin tot dusverre door niets en niemand gehinderd werd, sterker nog alleen maar ja – knikken zag en applaus ontving voor wat je zoal bewerkstelligd had. Met zoveel klapvee om je heen en omringd door louter slippendragers kan de vertekening van een wereldbeeld dus alleen maar het gevolg zijn. Met zelfs het vaststaand idee dat Roermond, provinciestad in Limburg, begin en einde van de wereld is geworden. En daar begint ook meteen de beperking van diezelfde van Rey, die met zijn vermogens op de schaal van zijn eigen stad best een soort van onderkoning kon worden, die alle vazallen keurig aan een lijntje had. En ook nog heeft.
Omdat kwaliteit en onafhankelijkheid, dus tegenwicht op zo’n plek, in dat land der blinden, nu eenmaal dun gezaaid is. Zodat pluimstrijkers, omdat ze niet meer dan hun eigen belang kennen, zich wat graag koesteren in het licht van die Jos van Rey, onderkoning en eenoog tegelijk, die gemakkelijk zo zijn eigen werkelijkheid en wereld in leven kon roepen en dus daardoor nog altijd denkt dat zoals het loopt, het per saldo ook hoort dan wel usance is. En je moet daar dan ook vooral stellig in geloven om niet meer te weten wat je overkomt als je je eigen stadsstaat verlaat en plots bedenkingen hoort, tegenwerpingen of nog erger, als je van strafbare feiten in je bestuurlijk handelen wordt beticht. Dan zou je zelfs nog de vermoorde onschuld kunnen spelen, tenzij je van Rey heet en dus alles mag ontstijgen door vast te houden aan het eigen gelijk en de eigen wereld tot de enige werkelijkheid te verheffen. Waartegenover die van het geldend recht en de bestaande wetgeving in het niet zinkt. Wat bewijst dat je inderdaad onverbeterlijk bent, een grote mond hebt en de brutaliteit in eigen persoon bent, die hoognodig toontjes lager moet zingen. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt, staat echt te bezien. Omdat de brutalen zoals ook die van Rey wel de halve wereld hebben en met de andere helft, die van het recht, fatsoen en beschaving, de achterste afvegen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een onschuldige onderkoning?

  1. Mack zegt:

    Ja, dat is me er eentje zeg. Die denkt letterlijk dat hij boven de wet staat en dat het strafrecht niet op hem van toepassing is. Wat moet dat een verschrikkelijke etter zijn geweest in zijn politieke loopbaan.

  2. sjoerd zegt:

    Ik ben benieuwd of dit straks ook nog beloond wordt.

  3. Peter zegt:

    naast de inhoud ook weer prachtig onder woorden gebracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s