Oude koeien op het podium

Het kan dus allemaal nog gekker en de vormen van zelfoverschatting blijken onbegrensd. Hoezo bescheidenheid en zelfkritiek? Het konden wel artikelen zijn die steeds eerder uitverkocht raken. Gaan met die banaan, zien waar het schip strandt en niet weten hoe een koe een haas vangt, zijn meer en meer de Leitmotive van het handelen van mensen geworden. Als het maar schuift en geld genereert, is het verdienmodel van deze tijd geworden. Met als nieuwste representanten van dat eigentijdse denken, van die hedendaagse levenshouding twee van die senioren voor wie genoeg dus nooit genoeg is en een aanvulling op het al royaal opgebouwde pensioen kennelijk een levensvoorwaarde vormt. Nog afgezien van het feit dat er ook zoiets als ijdelheid en behoefte aan aandacht in beider systeem moet zijn gegroeid of geslopen. Namen. Je zou haast beducht zijn om ze te noemen gegeven het feit dat het gros van de Nederlanders toch blij geacht wordt dat ze allang uit het zicht en ook hoog en breed vergeten zijn, deze namen van vroeger. Maar dan wordt wel te lichtvaardig gedacht over de zelfgenoegzaamheid van deze twee senioren, die zo te zien nog niet klaar met zichzelf, hun herinnering en hun verleden zijn en als vanzelf denken dat zij de Nederlander daarin moeten laten delen.
Vandaar de onverhoedse inval, die brainwave van oud – doelman van Breukelen en ex – verslaggever te Napel om nog eens gezamenlijk de oude koeien uit de sloot te halen en in een theater op het podium het Europees Kampioenschap Voetbal van 1988 in Duitsland opnieuw te beleven. Waarbij de werktitel van die voorstelling “Waar was jij in 1988?” zou moeten luiden. Stel niet de vraag hoe ze het verzonnen krijgen. Ze weten het waarschijnlijk zelf niet, gedreven als ze nog altijd worden om zichzelf te etaleren. Bijna op het pijnlijke af. Want hoe haal je het anders in je hoofd, hoe kan je denken dat je zo beroemd en belangrijk bent dat je bijna dertig jaar na dato nog zalen met jouw verhaaltjes kunt vullen die ieder al voor zichzelf verteld en afgemaakt heeft. Vandaar dat het eigenlijk zielig is dat deze twee bijna – fossielen niet in de gaten hebben dat de tijd hen hoog en breed heeft ingehaald en dat de geschiedenis hen ook nagenoeg helemaal heeft opgevreten. Haast meelijwekkend als niet de zelfoverschatting de bron van hun volledig misverstand was.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Oude koeien op het podium

 1. Mack zegt:

  Als ik zie waar tegenwoordig wel geld mee verdiend wordt, acht ik dit niet kansloos.

 2. Peter V zegt:

  Geen topsport zonder zelfoverschatting.

 3. hanneke zegt:

  Wat is er mis mee? Mensen die erheen gaan, doen dat uit vrije wil. Als het dan geld genereert is er kennelijk toch voldoende belangstelling voor. Er staat ongetwijfeld grotere troep op de veel te vele podia ( en dan vaak van mensen die weinig presteren en ook in het verleden niets gepresteerd hebben).

  • robschimmert zegt:

   Is het genereren van geld dan voor alles de maatstaf geworden? Dus als iets maar geld oplevert, heeft het kennelijk waarde. Ik wilde er toch wat andere criteria naast hanteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s