Populisme: handel in onvrede

Een actuele en interessante analyse van de huidige politieke ontwikkelingen in met name onze Westerse wereld trof ik aan in een commentaar in de Volkskrant. De kern ervan heb ik daaruit gehaald, enigszins bewerkt en hierna weergegeven. Omdat het, denk ik, goed is om een en ander nog eens op een rij gezet te zien:

Met de opmars van Donald Trump in de Verenigde Staten is er niets nieuws onder de zon. De populistisch golf die alweer enkele jaren Europa overspoelt, heeft Amerika ook bereikt. De handel in onvrede floreert er al als nooit tevoren. Met Trump is de volgende populistische politicus opgestaan die het met makkelijke oplossingen en goedkope kreten de traditionele politiek alsmaar moeilijker maakt en steeds meer in de smaak valt van kiezers die zich door de moderniteit en de onstuimige maatschappelijke en economische ontwikkelingen in toenemende mate in de knel voelen komen. In Europa boekte populistisch rechts al verkiezingswinsten in Engeland, Frankrijk en Oostenrijk zonder dat daarmee al de machtsbalans in haar voordeel doorsloeg. Maar in Polen en Hongarije zien we de machthebbers wel de gedachten van Trump over moslimimmigranten delen. En in ons eigen land weet Wilders zich met dezelfde retoriek ook verzekerd van een groeiende sympathie onder de kiezers, als de peilingen tenminste geloofd moeten worden.

Het onderliggend probleem is dat alles dat na de Koude Oorlog een voorspoedige toekomst beloofde – denk dan aan de mondialisering, de zege van het liberale en democratische kapitalisme, de komst van een door technologie voortdurend op gang gehouden economische groei met stijgende welvaart – uiteindelijk is uitgemond in een nieuwe internationale ordening die veel onoverzichtelijker is dan de vorige en bovendien veel moeilijker te sturen, te controleren en te reguleren. Met ook nog eens de ongelijke verdeling van de kosten en baten, de geneugten en de pijn van al die processen. Tussen en binnen landen, tussen mensen afzonderlijk en ook bevolkingsgroepen. Met als de grootste veroorzakers van al die pijn de immigratie en de economie. Waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor politici die in onvrede handelen en beweren over de toverstokjes te beschikken die in een handomdraai die boze geesten, al dat kwaad kunnen verdrijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Populisme: handel in onvrede

 1. Ximaar zegt:

  Duidelijk iets van een journalist die moeite heeft met in de spiegel kijken. In de USA bestaat het populisme al veel langer en een zeer groot deel neemt niet de moeite om te stemmen voor iets nationaals. ‘Dat zijn immers allemaal zakkenvullers die veel beloven en niets doen.’

  Probeem dat mensen zo denken zit bij de media. Die houden er van om opvallende dingen te belichten en zelfs uit te vergroten om zo meer lezers, kijkers en reclame-inkomsten te vergaren. Als iets goed gaat is dat geen nieuws. Als iets fout gaat wordt het meteen op de man gespeeld en moet er dan eentje hangen. Jaar in jaar uit op die manier benadrukken dat bestuurders het alleen maar fout doen zorgt er voor dat veel mensen niet meer de politiek in willen, behalve mensen waar een steekje aan los is. En dat de bevolking dus een zeer negatief beeld heeft van de samenleving. Die ellendige manier van journalistiek bedrijven is in de USA al zeker sinds 1970 gaande en ook kwa impact liepen en lopen ze ver voor op bijvoorbeeld Nederland.

  • robschimmert zegt:

   Ik vind dit toch een omgekeerde voorstelling. Het probleem is in de VS begonnen in Washington, waar met name de Republikeinen, de Tea Party en Ted Cruz, om maar een prominent te noemen, alles hebben geblokkeerd dat uit de koker van Obama kwam. Consequent, zonder een besluit of maatregel op zijn merites te beoordelen. Het werd afgestemd omdat het uit de andere kring kwam. Dat is de trigger geweest waardoor Trump de Republikeinse partij overhoop kon lopen.

   • Ximaar zegt:

    @Rob: Dat was dat het weer eens de kop op stak. Reagan is destijds ook uit populisme gekozen. In die tijd vierde ontevredenheid ook al hoogtij. Obama was een verfrissende uitzondering. Mensen dachten ook echt met hem iets anders te krijgen. Deels was dat ook zo, maar het systeem waarbinnen hij moest opereren zorgde er voor dat ie veel minder armslag had dan goed was voor het land. En om die reden zijn er nu weer veel mensen teleurgesteld in wat Obama heeft kunnen bereiken. Op dit moment is de Amerikaanse media nog immer bezig om Obamacare af te schilderen als een grote fout waar het land aan failliet gaat.

    Zelf heb ik er bij elkaar een klein jaar gewerkt tussen 1986 en 1997. Over politiek moest je niet spreken, dat was fout. Naar de publiek omroep (PBS) mocht je niet kijken, die waren communistisch. Dus keek men naar troep die wij nu kennen als WNL of PowNed. De bevolking was toen al volledig gepolariseerd tussen republikeinen (ondernemers, wapenzwaaiers, nationalisten en mensen met geld) en democraten (arbeiders, gekleurden en beter opgeleide mensen). Maar het allergrootste deel moest van beide niets hebben en lieten zich niet registreren om deel te nemen aan landelijke verkiezingen. Als je het niet over politiek had, dan waren het doorgaans zeer aardige mensen op wat uitzonderingen na.

 2. Peter V zegt:

  Zo’n commentaar in de VK gpoit alles op een hoop met weinig uitdieping. Niet alleen populisten hebben last van sentimenten, maar de ‘weldenkenden’ kunnen er ook wat van. Men maakt een analyse waarin alles in in het moet passen. Ik zeg niet dat het onzin, maar ik vind het te kort door de bocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s