Turken en onze domineeszonen

De manier waarop de gedachten – en meningsvorming over Turkije en haar president Erdogan zich in dit land ontwikkelt, verontrust mij meer en meer en roept ook steeds meer irritaties bij mij op. Er zijn namelijk van die voorvechters van het vrije woord, die dat zo luid verkondigen en elk middel daarbij te baat nemen, dat zo langzamerhand bij mij de indruk begint te ontstaan dat die door die Nederlanders zo vurig verdedigde vrijheid van meningsuiting wel belangrijker kon zijn dan het lot van de vluchtelingen dat er op een of andere manier toch zijdelings mee verbonden is. Want wat draagt het nu eigenlijk bij om de Turkse president Erdogan zo op de korrel te nemen, te bespotten? Welk belang is ermee gediend en waar bemoeien die Nederlanders, die moraalriddrers en domineeszonen en – dochters, zich eigenlijk mee? Wat hebben zij van doen met de handel en wandel van een staatshoofd dat door meer dan de helft van de Turkse bevolking gekozen is en die, mogelijk gedwongen door de omstandigheden, wel drie miljoen Syrische vluchtelingen op het grondgebied van Turkije opvangt en huisvest. Waar in Europa geen haan naar kraait, omdat het ver van ieders bed is en ook mooi past in de kraam van al die liberalen en conservatieven die zo pleiten voor opvang in de eigen regio. Hoe dat gaat, dondert uiteraard verder niets. Die stilte zou wel anders zijn als uitgaande van dat opvangcijfer in Turkije in ons land zes – tot zevenhonderdduizend vluchtelingen onderdak of een plek zouden moeten krijgen.
Dan werd er hier wel een andere kant op gepiept, waar er dus nu ook bij gebrek aan dat soort sores gemakkelijker de staf over andere bijkomstigheden rond Erdogan kan worden gebroken en er vooral het zwijgen toe wordt gedaan over de hulp die Turkije de EU biedt, en vooral Griekenland, door de aangegane verplichting om Syrische bootvluchtelingen die in dat land gestrand zijn en niet toegelaten kunnen worden, weer op te nemen om ze daarna naar de diverse EU – landen te sturen. Kom er maar eens om, maar het gebeurt allemaal toevallig wel, onder regie van die zo gesmade Erdogan, die bij veel van die Nederlandse zedenpredikers als een graat dwars in de keel zit omdat hij de vrijheid van meningsuiting zo zou frustreren. Maar nogmaals, met welk recht wordt dit gezegd door lieden van wie Erdogan niet eens de president is, maar door zijn Turken met een absolute meerderheid wel in dat ambt is gekozen. Zodat de vraag best gerechtvaardigd is wat al die Nederlanders zo bezielt om over het hoofd van al die Turken en vluchtelingen heen die kat de bel aan te binden die geen enkel belang dient, hoogstens dat van henzelf dat kennelijk dat van die miljoenen mensen in hoge nood stukken verder te boven gaat.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Turken en onze domineeszonen

 1. Peter V zegt:

  Lees,de gang die Erdogan maakte in de Turkse politiek en je weet genoeg. Sinds 2008 is hij zich als een dictator gaan gedragen. Sinds de deal over de vluchtelingen en de fout die Merkel maakte door de tv-maker af te vallen zijn alle remmen los gegaan en denkt Erdogan dat hij heel Europa de mond mag snoeren.

  • robschimmert zegt:

   Maar zolang het Turkse volk zich in meerderheid achter hem schaart en hij ons met ons ‘probleem’ met vluchtelingen uit de brand helpt, hebben we nauwelijks recht van spreken. Zeker hier in Nederland op grote en comfortabele afstand niet.

   • Peter V zegt:

    Turkije is een buurland van de EU. De macht van Erdogan reikt tot hier in Nederland. HIer wonen Turkse Nederlanders die ook een mening hebben. Wij hebben nu eenmaal een vrije pers, de meesten brengen een genuanceerd maar ook verontrustend beeld over de macht van Erdogan. In Turkije hebben ze geen vrije pers. Alle reden om ‘ons’ niet de mond te laten snoeren, want als je ‘opiniemakers’ ook hier gaat inperken over wie wordt dan volgende keer gezwegen. Wat niet wegneemt dat Erdogan zich beledigd mag voelen.

 2. Mack zegt:

  Als Wilders hier met meerderheid gekozen zou worden, zou het buitenland zich daar ook mee bemoeien. De man is gevaarlijk. Schiet straaljagers uit de lucht en riskeert een conflict. Vluchtelingen in de regio is een prima idee ook volgens Samsom. En dat is het ook. Wij zouden ook liever in belgie opgevangen worden dan in Turkije. En zo goed vangt Turkije ze nu ook weer niet op. Het zijn er wel veel, maar ze willen allemaal weg.

  • robschimmert zegt:

   Is het echt zo dat die drie miljoen daar allemaal weg willen…..?

   • Mack zegt:

    Ja hallo…waarom riskeren ze hun leven op gammele bootjes? Omdat ze daar uitzichtloos zijn. En gebruikt Erdogan die vluchtelingen niet als troefkaart? Ik ben niet zo overtuigd van zijn bedoelingen. Maar dat wij hem massaal moeten beledigen slaat nergens op. Laat de politiek hem maar aanspreken.

    • robschimmert zegt:

     Die bootvluchtelingen vormden toch zo’n tien procent van het totaal dat zich in Turkse kampen bevindt en daar nog steeds niet weg is of kan of wil…..

 3. Emigrant zegt:

  Turkije heeft zich van Europa afgewend omdat Europa het tien jaar geleden niet wilde hebben. Nu is er een deal, een tamelijk smerige deal: TR houdt vluchtelingen tegen en neemt ze zelfs terug en krijgt daarvoor geld plus visavrijheid voor de onderdanen van de EU. En believe it or not: nu komt de EU nog met dozijnen extra voorwaarden en wil zich zelfs met de Turkse wetgeving bemoeien! Wat verbeeldt Europa zich eigenlijk wel? De superieure Westerse Waarden zeker weer; laat me niet lachen. Als ik Erdoğan was zou ik onmiddellijk de westgrenzen openen voor ongekende aantallen vluchtelingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s