De Grieken welbeschouwd

Het maken van een rondreis, waar dan ook, bestaat voor mij niet louter en alleen uit het kijken naar landschappelijk schoon en architectuur in alle mogelijke verschijningen. Het blijft nog altijd het decor van het menselijk handelen en gedrag. Zodat dat evenzeer onderhevig is aan observaties. Het is kijken en waarnemen. Meer niet. Een oordeel kan nog altijd er van komen als alles bezonken en ook beklijfd is. Zo werkt dat en ook deze keer op de Peloponnesos weer, met natuurlijk steeds dat elkaar ergens op attenderen. En met die ogen die we natuurlijk goed de kost gaven, zijn we alleen maar aan onze trekken gekomen en is ons genoeg opgevallen. Waaruit toch een selectie moet worden gemaakt, ook in het licht dat wat wij zagen, zich afspeelde in de week voorafgaand aan het Griekse Pasen, waardoor het raden blijft of een en ander gebruikelijk was dan wel plaats vond onder de invloed van het moment. Wat immers gedacht kon worden bij het zien van de massale toeloop naar de kerken waar constant overdag een soort van Completen werd gezongen door priesters en hun assistenten. Geen Griek die zich van die gang onthield, was ons beeld. Met als gevolg dat die kerk ook een ontmoetingspunt kon lijken, mede gelet op de informele en ontspannen sfeer die er heerste. Als een soort voorbode op het Paasfeest dat op de zaterdagavond laat om elf uur met de kerkgang begon en om middernacht gevolgd werd door vuurwerk, waarna men in familiekring nog een paar uur aan tafel ging.
Op de zondag zelf werd er in dezelfde bezetting overdag uitgebreid buiten getafeld, waardoor op zoveel plaatsen die lage, witgedekte tafels met mensen eromheen te zien waren terwijl de rook opsteeg van het spit, waaraan het Paaslam geroosterd wordt. Kan het nog traditioneler? En zo lijkt in de Griekse samenleving nog veel af te hangen van gebruiken, zeden en rituelen. Want de taverne, de kantina is nog steeds het domein bij uitstek van de man. In de ochtenduren zit hij daar met de krant en de koffie om daarna zijn gelijk bij anderen te halen. Altijd op hoge toon en voorzien van het grote gebaar. Slow, cool en het understatement kent de Griek, de man dus, niet. Plaats daar de vrouw tegenover, vergelijk haar met de man. En wat dan vooral opvalt, is op de eerste plaats haar gedrongen, vaker te corpulente gestalte en een gezicht dat niet alleen een vermoeide uitdrukking vertoont, maar ook een vale, haast morsige tint laat zien, met name als dat omlijst wordt door een blond kapsel. De Grieken zijn bijzonder vriendelijk, wel wat theatraal, smulpapen en zoetekauwen, en erg benieuwd waar je vandaan komt. En als dat Holland is, dan zijn ze niet te beducht om hun sympathie te tonen. Reizigers zijn het niet, want gek op hun eigen land, trots. Kortom, leuke en sympathieke mensen, met uiteraard ook die ene zwakke plek, die aan de dag treedt als ze losgelaten worden in het verkeer. Dan zijn ze niet meer te houden, zijn hun emoties hen de baas. Waardoor ik toch een beetje opgelucht was toen ik mijn huurauto ongehavend kon inleveren. Want in hun eigen paradijs zien zij gezamenlijk wel kans om op de weg, hun weg, toch een stukje van de hel tot leven te brengen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De Grieken welbeschouwd

 1. Peter V zegt:

  En wij maar denken dat het daar kommer en kwel zou zijn, maar ik ben niet verbaasd over het enthousiasme dat ik hier mag lezen en ik behelp mij met nu met Google Earth om te kijken hoe het er is nu is en ik zie dat het geen spat veranderd lijkt sinds ik lang geleden er ook een bezoek bracht. Het is mij nu wel duidelijk al die miljoenen aan Europeese steun zijn verstookt aan de lamsbouten voor het paasfeest,

 2. sjoerd zegt:

  Ik ben er nooit geweest en ik vrees dat dat ook zo zal blijven… Ik hou van de nuchtere Nederlandse mentaliteit met betrekking tot mannen in relatie met vrouwen.

 3. bespiegelaar zegt:

  Een enthousiaste reisbeschrijving, als een idylle, de volgende tranche ad euro 5miljard akan worden overgemaakt. Daar helpt geen Dijsselbloem meer aan……………

 4. Peter V zegt:

  Nogmaals dank voor de fijne reisbeschrijving.Het gevoel daarachter is zo herkenbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s