Een sportieve litanie

Het is beslist niet de bedoeling om hier te bewijzen dat vroeger alles beter was. Maar het is onmiskenbaar een feit aan het worden dat de sportliefhebber zich per weekeinde steeds kariger bedeeld zal voelen. En dan gaat het nog niet eens over de supporter, hoewel die eigenlijk ook alleen maar meer te klagen heeft. Nee, echt aan de orde is de omstandigheid dat topsportbeoefening, dus sport op het niveau dat het echt om de roem en de knikkers gaat, op de dood in de pot begint te lijken. Vanwege de belangen die in het geding zijn, zodat alle tactische snufjes ingebracht worden waardoor iedere vorm van strijd bij voorbaat om zeep wordt geholpen, omdat geen der partijen verliezen wil en dus  omzichtig de strijd aangaat. De Nederlandse eredivisie is wat dat betreft een treurig gebed zonder einde aan het worden, een litanie omdat er voor wie van voetbal als spel houdt, niets meer te beleven is. Het is typisch dat land der blinden waar twee clubs met hun beperkingen superieur en koning tegelijk mogen zijn zonder dat er te genieten valt van het door hen vertoonde spel, althans voor de objectieve toeschouwer niet. Verveling is ieder weekeinde troef en dus is het des te verbazender dat de toeschouwersaantallen alleen maar toenemen. Zouden het dan toch allemaal kinderhanden zijn die zich zo gemakkelijk met niets laten vullen? Want je gaat toch niet voor je plezier naar een wedstrijd als Willem II tegen ADO? Of je moet een fervent supporter zijn van een van die twee clubs. Omdat alles dan al snel goed genoeg is.
En in andere sporten is er net zoiets aan de hand. Met als meest sprekende voorbeeld het wielrennen, dat zijn heldendom, drama en tragiek eigenlijk is verloren vanaf het moment dat het de status van individuele sport inruilde voor die van teamsport. Waardoor tactiek en ploegleiders de koersen gingen domineren. Geen man tegen man gevechten, maar ploegenbelangen waar het om ging. Waardoor de voorspelbaarheid van het wedstrijdverloop alleen maar toenam, verrassingen uitbleven en het schouwspel voor de kijkers en liefhebbers er helemaal aan moest geloven. Zie hoe voorjaarsklassiekers zich telkens meer langs vaste lijnen ontwikkelen, met wedstrijden die de eerste tweehonder kilometer zogezegd op slot zijn gedaan omdat de teambelangen daar dus om vragen. Met als enig gevolg oersaaie koersen, die alleen nog het aanzien waard zijn vanwege het decor waarin zij worden verreden. Met als sprekendst voorbeeld de Amstel Gold Race gisteren. Wie had er zich van tevoren niet op verheugd om het uiteindelijk een deceptie te zien worden? Met vervolgens de kater en het stille verlangen naar de tijd dat winnaars nog met minuten voorsprong koersen konden winnen. Of kunnen we dat vergeten en zullen we het moeten doen met de Gasparotto’s, de Miliks en de Luuk de Jongs als de typische helden van deze tijd, die in de verveling en middelmaat van alledag zo maar op kunnen vallen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Een sportieve litanie

 1. Mack zegt:

  De sportliefhebber houdt tegenwoordig ook van sport beoefenen. De sportliefhebber van vroeger hield van kijken naar sport.

  • robschimmert zegt:

   Voor 1969 beoefenden sportliefhebbers ook sport, hoor. Er werd gevoetbald, geturnd, gefietst dat het een lieve lust was. Dus aan die kant is er, denk ik, echt weinig veranderd. Des te meer aan de kant van de topsport, waar de jus en de fleur toch zo’n beetje uit is gehaald. Er wordt meer gecalculeerd, omdat de belangen, de vermeende in verband met geld, groter zijn.

 2. Mack zegt:

  Van der Gijp zegt net dat het Nederlandse voetbal alleen nog gespeeld wordt voor de supporters. Niet voor de liefhebbers. Waarop Kieft zegt dat dat in Engeland niet anders is.

 3. sjoerd zegt:

  Ik zal even geen olie op het vuur gaan gooien. Ik hou van sport, maar om nou er naar te gaan kijken….

 4. fialas zegt:

  Terwijl buiten de lente losbarst je tijd verdoen met kijken naar sport is toch eigenlijk beetje zonde.
  Wat mij betreft, Ik haat de sportverslaggevers, ijdeler lieden bestaan er niet, ze zijn nog erger dan het parlementaire journaille.

 5. Peter V zegt:

  Als je de start heb meegemaakt op de Markt in Maastricht, besef je pas goed aan dat de renners mogen figureren in een giga mediacircus waar velen hun brood mee verdienen en ook de regio zich laaft aan de commerciële uitstraling over het ganse Heuvelland.. Het zal nooit meer worden zoals het ooit bedoeld was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s