De vervolging van querulanten

Het is overduidelijk dat de overheid een voorname taak heeft als het gaat om de bewaking en de opvolging van de juiste uitvoering van de wetgeving. En vanzelfsprekend dient zij tot vervolging over te gaan als de wet wordt overtreden. Die taak berust bij het Openbaar Ministerie dat ressorteert onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Niks bijzonders tot zover. Zo werkt het en zo behoort het ook te gaan. Maar de praktijk van vandaag aan de dag laat zien dat dit steeds meer theorie aan het worden is, welke dan ook bij herhaling en in ieders zicht blijkt te schuren en wringen met een praktijk die alleen maar weerbarstiger wordt. Wat vooral zijn oorzaak vindt in mondiger verdachten en competenter raadslieden die zich in tegenstelling tot jaren terug ook kunnen bedienen van, ja, kunnen profiteren van de macht die de media verworven hebben. Zodat het gehele proces van rechtspleging zich niet alleen meer afspeelt in de rechtszaal, maar evenzo in de coulissen van een rechtbank of in de journaals en de krantenkolommen. En aldus een toneelstuk kan worden, waarin de vervolgde zelfs de mogelijkheden heeft om zich de rol van slachtoffer dan wel underdog aan te meten en zo een sfeer in het leven te roepen welke wel degelijk van invloed kan zijn op het verloop van het strafproces. Hoewel formeel geen partij, kan de publieke opinie daardoor van gewicht worden en de onpartijdigheid, de neutraliteit van de rechter bereiken.
Met als gevolg het gevaar dat daardoor het vertrouwen in de rechtsstaat, de daarin geborgde rechtszekerheid, de objectiviteit van de rechter met gemak op de tocht kunnen komen te staan. En dat dit geen hypothese is, geen veronderstelling, maar eerder een dreigende werkelijkheid, die mij best benauwt, wordt nadrukkelijk bewezen in de momenteel lopende processen tegen twee politici, die elkaars synoniemen zijn. Populist, querulant, obstinaat en behendig genoeg om zich de slachtofferrol aan te meten en zich te positioneren als die eenling die moet opboksen tegen de hele overheid in de gedaante van haar Openbaar ministerie. Want laat het maar aan Wilders en van Rey over om zich precies zo neer te zetten waardoor zij brede sympathie winnen vanwege dat onrecht dat hen wordt aangedaan. Ik maak me daar zorgen over, en nog het meest over het feit dat er bij dat Openbaar Ministerie elk gevoel voor die urgentie ontbreekt. Waardoor het doet wat het volgens de wet geacht wordt te doen. Formeel en zonder enig gevoel voor verhoudingen, gevolgen en de mensen die zij wil vervolgen. Met het haast voorspelbare resultaat dat het opnieuw kleerscheuren oploopt, terwijl van Rey en Wilders hun slachtofferschap brutaal en ongegeneerd rondbazuinen. Met een effect op de publieke opinie, welke nergens toe bijdraagt en verhoudingen nog meer op hun kop zet en de rechtsstaat in nog onrustiger vaarwater brengt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De vervolging van querulanten

  1. fialas zegt:

    Er zijn van die gezinnen waar het verongelijkte dwingelandje het hele huishouden naar zijn hand zet.

  2. Mack zegt:

    Wilders is zo uitgekookt. Als hij vrij word gesproken wint hij, en als hij veroordeelt wordt, ligt het aan de partijdige rechter. Dat heeft hij alvast geregeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s