Feest van de democratie (2)

Natuurlijk werd er gisteren luid victorie gekraaid en stonden politici en actievoerders en wie verder al niet in de rij om maar vooral te laten horen wat voor een feest we gisteren met dat raadgevend referendum hebben gevierd. De democratie werd, als we iedereen mochten geloven, gisteren door de burger gekroond. Praatjes, ook deze, vullen gaatjes die in datzelfde democratisch besef gisteren maar al te duidelijk zijn gevallen getuige bijvoorbeeld de opkomstcijfers. Want al met al bleek tweederde van de kiesgerechtigden geen enkele boodschap te hebben aan het hele verhaal rond ditzelfde referendum. Zij meden de stembureaus als de pest. Met als gevolg een opkomst van 32,2%. Wat gerust een dieptepunt mag heten, in elk geval nooit vertoond. Om dat een feest van de democratie te noemen…
Maar het wordt nog gekker. Want van dat eenderde deel van de kiesgerechtigden dat wel deelnam aan dat referendum, stemde ruim zestig procent tegen. Dat is dus nog niet eens twintig procent van alle kiesgerechtigden. Moet daar dan zo’n geweldige heisa van worden gemaakt en zelfs worden gesteld dat de Nederlandse politiek hiermee van de kiezer een pak lastig huiswerk heeft op gekregen. Allemaal kletskoek en praatjes voor de vaak die uiteindelijk moeten verhullen dat verreweg het grootste deel van de Nederlandse bevolking geen boodschap had aan dit referendum, die draak van de democratie, welke een feest genoemd werd, maar beter zo snel mogelijk bij het politiek afval kan worden gezet. Omdat het voor de zoveelste keer veel geschreeuw heeft opgeleverd en des te minder wol.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

8 reacties op Feest van de democratie (2)

 1. Mack zegt:

  De opkomst zegt mij niet zoveel. Dan hadden de ja-stemmers maar op moeten komen. Ik ben bewust thuisgebleven. Maar bij de term “feest voor de democratie” moet ik bijna kotsen.

 2. Emigrant zegt:

  Kotsneigingen heb ik zelden; wel een hang naar depreessie soms, en van dit gebeuren ben ik inderdaad nogal chagrijnig geworden.

 3. Ximaar zegt:

  De opkomst voor EU-zaken is immer laag geweest. De afgelopen EP-verkiezingen lagen rond de 37% en in 1999 was het zelfs onder de 30%. Ik verklaar die verkiezingen (onder de 51%) net zo onrepresentatief en ga niet alleen de lage opkomst gebruiken als dat goed in m’n straatje past. De enige keer met een hoge opkomst betrof het referendum in 2005, waar de opkomst 2x zo hoog was en die een vergelijkbare uitslag had als deze. Dwz de nationale politiek en bevolking denken duidelijk anders over de EU en de nationale politiek gaat volgens mij ook na deze uitslag de kop niet uit het zand halen.

 4. fialas zegt:

  ik heb ook nog wel een thema: ieder plekje beschikbaar groen wordt bestemd tot voetbalveld, bent u voor of tegen het aanleggen voor leuke speelweitjes voor kleine meisjes, waar ze met hun poppewagentje en fornuisje kunnen spelen, en vriendelijke niet-schop spelletjes kunnen doen?

 5. Peter V zegt:

  Ik ben achteraf niet zo misttroostig naar bed gegaan, hoewel ik verloren heb en de Tegenpartij een handje geholpen heb de kiesdrempel te halen. Al met al is de hele heisa redelijk waardig verlopen. Iedereen kon wel of niet zijn zegje doen, er waren voldoende stembiljetten en rode potloden. En de minister-president heeft juist gereageerd. Ik heb weer eens ervaren dat we met heel verschillend denkende mensen van doen heb en dat het gros niet in staat is of zich de moeite neemt en afgaat op sentimenten, ongein en onvrede, Ook verrassend is dat velen toch de representatieve democratie preveleren en niet gediend zijn van tussentijdse heissa. Maar er zijn ook verstandige dingen gezegd in beide kampen en ik ga ervan uit dat de poltiek en de bureaucraten in Brussel weer eens leert om niet al te ver voor de troepen uit te lopen. Ik kijk uit naar een volgend referendum zolang ik maar niet een matrozenmuts in het vizier krijg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s