Een monoloog van Debby Petter

Een paar dagen geleden had ik het er al in het voorbijgaan over. Over een voorstelling in Theater Het Speelhuis in Helmond. Redenen genoeg om er toch wat dieper op in te gaan, omdat we ons hart ruimschoots hebben kunnen ophalen aan de monoloog die Debby Petter daar hield in een klein en intiem gemaakte setting, waaraan de titel ‘Bed en breakfast’ was gegeven. Waarom daarvoor helemaal naar Helmond getogen? Welnu, allereerst de lovende kritieken die nu eens niet uit de pen en de mond van de beroepsrecensenten weerklonken, maar met name te horen waren van collega-acteurs. En verder de omstandigheid dat Helmond de zuidelijkst gelegen plaats was waar Debby Petter met haar monoloog te zien was. Het was die rit van wat extra kilometers meer dan waard. Want in die monoloog wordt op tekst van Thomas Verbogt een vrouw ten tonele gevoerd die terugkijkt op haar leven, maar daar zeker nog niet mee klaar is. En het was me een leven, vertelt zij. Want op haar achttiende kreeg ze een kind. Het was een zogenaamd ongelukje en dus een schande.
Ze moest het kind na de geboorte onmiddellijk afstaan. Zo ging dat toen. Nu, veertig jaar later, zien we de moeder terug. Zij is inmiddels weduwe. Na een gelukkig huwelijk, waarin ze twee zonen kreeg, runt ze in haar eentje een klein Bed & Breakfast aan zee. Daar heeft ze tussen de gasten door veel tijd om na te denken. Vooral over haar eerste kind, dat ze nooit gezocht en gezien heeft, maar dat er altijd was. En dat ze altijd gemist heeft. Komt daar verandering in? Ja! Dat grote gemis blijkt zelfs langs te komen, hoewel dat achteraf en bij nader inzien pas duidelijk wordt. Waardoor dat gemis toch een gemis zal blijven, zij het geringer, want meer op zijn plek, met nog die enkele traan die elk leven kenmerkt. En dat in deze fraai gespeelde monoloog zo’n passende muzikale bekroning kreeg in “Poor mum” in de kwetsbare vertolking van Nick Drake. Waarna het licht doofde en deze voorstelling aldus haar eind kreeg.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s