Een onzuiver debat

Op een of andere manier blijft de discussie en de gedachtenvorming over de hoogste inkomens een ingewikkeld spoor volgen. Voor mij tenminste wel. Ik mis er nogal eens de eenduidigheid in, met als gevolg dat bij mij vaker de vraag opkomt wat degenen die de kat de bel aanbinden, nou eigenlijk echt bedoelen. Is het wel allemaal zo oprecht gemeend? Of wordt het debat niet doorkruist en daarmee gehinderd door emoties en sentimenten die niemand graag benoemd wil hebben, maar die ergens toch best wel opspelen? Zou er bijvoorbeeld ook niet een element van jaloezie verweven kunnen zijn in de gedachten en het gedrag van diegenen die de disproportionaliteit van de hoge inkomens aan de orde stellen. Wat op zich volkomen terecht gebeurt, met de correcte aantekening dat jaarsalarissen van een miljoen euro of pond inderdaad buiten alle proporties zijn omdat verantwoordelijkheden, taken en competenties weliswaar meetbaar zijn, maar nooit de verhoudingen en de redelijkheid te boven kunnen gaan.
Het kan niet waar zijn dat de taken van een directeur van een onderneming dertig tot veertig maal meer waard zijn dan wat de gemiddelde medewerker bijdraagt aan een bedrijfsresultaat. Dat zijn verschillen die onverkoopbaar en ongeloofwaardig zijn en dus terecht aan kritiek onderhevig. Waaraan dus tegelijk de vraag verbonden kan worden of in die kritiek ook niet elementen van jaloezie verweven zijn. Omdat niets menselijks ons vreemd is. Een constatering die eens te meer wringt als ook nog overwogen wordt dat het bij de koffieautomaat gemeengoed is en talk of the town om te erkennen dat niemand zonder zonden is en dus zal pakken wat er te pakken is. Vandaar dat dat jaarsalaris van een miljoen op de keper beschouwd wel eens veel minder omstreden kon zijn als wel eens wordt voorgedaan. Logisch dat ik daarom mijn twijfels heb bij de zuiverheid van het debat daarover. Wie zou zo’n som niet willen verdienen? Niemand vindt immers dat geld stinkt. Vandaar dat het hele debat knap ingewikkeld is, omdat verstand en gevoel elkaar voortdurend doorkruisen en ook leven bij al die mensen die stuk voor stuk net mensen zijn. Met hun gebruikelijke onvolkomenheden welke wel hun schaduw werpen op de hele gedachtewisseling en er daarmee een vleug van onzuiverheid aan geven.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

9 reacties op Een onzuiver debat

 1. Mack zegt:

  Nee, het is ook niet waar, maar de directeur wil er eenvoudigweg niet over praten en int maandelijks zijn ton en laat elke kritiek van zijn rug glijden in de hoop dat het weer overwaait.

 2. sjoerd zegt:

  Als de eigenaar directeur is ligt het toch even anders… Ik ken een bedrijf wat heel veel geld verdiende, waar iedereen er beter van werd, totdat er een CAO werd ingevoerd. Iedereen zakte in salaris, want dat werd landelijk geregeld, en de eigenaar werd stinkend rijk. Het bedrijf lag in Nuth…. Nu mag jij raden hoe het heette.

 3. hanneke zegt:

  ‘Wie zou zo’n som niet willen verdienen?’
  Nou, ik.

 4. Peter V zegt:

  Geschreven vanuit de heersende gedachte over hebzucht en bezit vergaren, dat zal bijdragen aan welstand en dus geluk. Is het uitrindelijk geen doodlopende weg, samenlevingen met grote inkomensverschillen zijn ongelukkiger, ongezonder en onveiliger,
  De afgelopen Tegenlicht uitzending stelde de vraag: ‘Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel?’ Ik vond het een inspirerende uitzending. Tik in de browser Tegenlicht en gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s