Schimmert versus Valkenburg

Een paar dagen geleden stak ik de loftrompet op mijn woonplaats Schimmert. Een lekker dorp, vond ik, omdat er genoeg te doen is, de dood zich er bepaald niet in de pot bevindt, zonder dat de reuring haar bewoners over de voeten spoelt. En hoezeer die lofzang op zijn plaats is en met recht en reden klinkt, wordt vijf kilometer verderop, in het Geuldal, in Valkenburg bewezen, waar overduidelijk is te zien hoe het ook anders kan. Totaal anders. Want sinds de gemeente daar alles zelf in handen heeft genomen, kent Valkenburg aan de Geul zo’n vierhonderd evenementen per jaar. En er kunnen er nog veel meer bij, zo wordt door het gemeentebestuur betoogd. Want Valkenburg werd immers niet voor niets in 2014 tot Evenementenstad van het Jaar uitgeroepen. Omdat die vierhonderd happenings de toeristenstad geen windeieren leggen, zal die teller ongebreideld blijven doorlopen. Met de ene publiekstrekker na de andere en horeca-ondernemers, middenstanders, hoteliers die zich alleen maar in de handen wrijven bij een Amstel Gold Race, een Auw Wieverbal, de Kerstmarkt met de lichtparades, de Bokkemert, de Red Bull Zeepkistenrace, het NK Living Statues. En wat hen betreft kan er altijd meer bij waarvoor zo’n gemeentebestuur uiteraard van harte zorgt omdat al die evenementen en hun omvang ook op haar afstralen. Zodat er dankzij haar inspanningen ook al uitgekeken kan worden naar nog meer, zoals de Iron Man, het nostalgisch wielerspektakel l’Eroica, de Vestingfeesten, het Romeins culinair festival Flamma, de Caveman Run, de Junior Klim Classic, Holland Ladies Tour, Pop on Top, het popfestival Dig Out the Gems.
En natuurlijk wordt ook RTL met open armen ontvangen als het ergens op de Cauberg een televisieprogramma wil organiseren. Valkenburg is nergens te groot, te goed of te klein voor. Zolang de kassa maar rinkelt. Genoeg is echt nooit genoeg, dus wordt en passant ook nog zoiets als een Wereldkampioenschap Veldrijden in huis gehaald, omdat het dat als wielerstad bij uitstek aan haar stand verplicht is. Waardoor ook ieder jaar weer een promotietour richting Parijs gaat om de start en/of finish van een Touretappe binnen te halen. En dat allemaal ter meerder eer en glorie van bestuurlijk Valkenburg. Want niets zo lekker als met je neus vooraan en in het zonnetje staan op momenten dat dat er echt toe doet. Wat dus niet vaak genoeg kan gebeuren. En als tegelijkertijd alles wat maar een beetje ondernemer is, daardoor de beurs doorlopend stevig gespekt ziet, dan is er alleen maar sprake van een win-win-situatie. Met natuurlijk toch heel grote verliezers. Dat is de bevolking, dat zijn de inwoners, waaraan niets wordt gevraagd en die verder geacht worden om hun mond te houden en die feestjes vooral niet te verstoren. Vandaar dat ik het wonen en leven in Schimmert prefereer, waar iedereen het hele jaar kansen genoeg krijgt om aan zijn trekken te komen zonder dat men zich in een pseudo – pretpark waant.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Schimmert versus Valkenburg

  1. sjoerd zegt:

    Alleen Valkenburg bereiken is een crime… vooral als je van Hulsberg afkomt.Ik rij dan meestal ook via de Arensgenhout en dan de stoepertweg

  2. Anoniem zegt:

    Eijsden heeft lang geteerd op de herinneringen aan de TV-opnamen van Dagboek van een Herdershond, en een prachtige halve Koninginnedagmet Beatrix. Verder hebbben we de jaarlijkse Broonk, met veel blaasmuziek, de Open Dag op het kasteel, en een soort jeugdmuziekfeest waarvan de naam mij is ontschoten. Daar moet het bij blijven, vinden wij met zijn allen. Maar wij hebben goddank geen Eurlings in het bestuur. Wel een door de wielersport benevelde wethouder, dus wat niet is kan komen.

  3. fialas zegt:

    dat was ik dus, fialas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s