Over de houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum die aan alle mogelijke producten, die op een of andere manier bederfelijk kunnen zijn, wordt toegekend, is voor mij allang geen wet van Meden en Perzen meer. Niet dat ik haar helemaal aan mijn laars lap, maar de rekbaarheid ervan is voor mij sinds kort en na wat langer erover denken, toch duidelijk toegenomen. Waarbij de allesbepalende startvraag natuurlijk is wie die houdbaarheidsdatum bepaalt. Nou, dat zal toch niemand anders zijn dan de producent of fabrikant ervan. En die heeft er verschillende belangen bij om met die termijn van houdbaarheid niet te ruimhartig om te springen. Zuinigheid daarin vrijwaart hem in elk geval al zoveel mogelijk van schadeclaims die voort kunnen vloeien doordat zijn waar bedorven was of de schijn daarvan had, met eventuele gevolgen daarvan voor het welzijn van de kopende klant.
Het zekere voor het onzekere kan dus een leidraad zijn bij de bepaling van de houdbaarheidsdatum. Maar er is ook nog eens bedrijfseconomische of bedrijfskundig element dat in de overwegingen daarbij een rol speelt. Want natuurlijk is hij er bij gebaat dat zijn machinepark in beweging en in proces blijft. En een beperkte duur van de houdbaarheid van zijn product, zoals die door hem vastgesteld wordt, zal hem daarbij zeker helpen om het hele productieproces beter en gerichter te plannen zodat de efficiency ervan alleen maar daarmee gebaat is. Mag allemaal en moet ook kunnen. Zoals ik als consument ook de vrijheid heb om mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en dus vast te stellen wanneer zo’n houdbaarheidsdatum wat mij betreft en voor mij effectief wordt. Het geeft in je eigen huishouden en budgter toch weer wat meer ademruimte.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

5 reacties op Over de houdbaarheidsdatum

 1. fialas zegt:

  die houdbaarheidsdatum is een bron van domme verspilling, er zijn lieden die het letterlijk nemen.
  Als de supermarkten het ook letterlijk naleven hoop je dat het tenminste nog bij de Voedselbank terecht komt en niet in de afvalberg.

 2. Peter V zegt:

  Begeef u na sluitingstijd op onopvallende wijze naar de afvalcontainers van uwe plaatselijke Coop en bereid van de opbrengst er een smakelijke maaltijd nodig daarbij een aantal gasten uit en biecht na afloop op hoe u zich de waren heb toegeëigend, noteer de verbale en non-verbale reacties in uwe geschriften. U zal voortaan als de ‘dumster-diver’ van Schimmert door het leven gaan.

 3. Rob Alberts zegt:

  Wat vind je van de houdbaarheidsdatum van zout?

  Vrolijke groet,

 4. sjoerd zegt:

  Ik zal het niet hebben over sardines… Na vele jaren worden ze zachter en lekkerder. Blikvoer is veel langer houdbaar dan op de verpakking wordt aangegeven.

 5. math zegt:

  In Nederland is de houdbaarheidsdatum in het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen geregeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s