Helene Fischer

Als NRC Handelsblad, met haar gedegenheid en een zekere chique, in haar wekelijkse Cultuurbijlage er twee pagina’s over de volle breedte aan wijdt, dan moet er toch wel iets bijzonders aan de hand zijn, was mijn eerste gedachte bij het zien van dat artikel. En na lezing ervan was mijn belangstelling helemaal gewekt voor het hoe en waarom van het immense succes van de Duitse zangeres Helene Fischer, die met haar optredens momenteel moeiteloos de grote stadions in haar land tot de nok toe weet te vullen. Ik wilde daar het mijne echt meer van weten. Nog wel met de nodige scepsis, omdat de Duitse lichte muziek niet echte warme gevoelens bij mij oproept, gekenmerkt als ze doorgaans wordt door mierzoet sentiment, grote voorspelbaarheid, instant formules en massaal meeklappend en meedeinend publiek. Dit alles volgens vast Duits recept en patent. Niet dat alles nou hoge cultuur moet zijn. Maar de Duitse schlager zakt voor mij te vaak door de ondergrens van de goede smaak om niet op voorhand wat twijfels te hebben bij de jubelende verhalen rond Helene Fischer, die in elk geval wel een bijzondere komaf heeft. Ze stamt namelijk direkt af van Siberisch-Duitse kolonisten die jaren geleden terugkeerden naar hun oorsprong in Duitsland.
Een soort van immigrante dus, deze succesvolle zangeres, waarvan op YouTube in elk geval voldoende clips en films van optredens zijn te vinden om tot een enigszins afgewogen oordeel over haar vocale en artistieke prestaties te komen. Mij viel ze in elk geval mee omdat ze bij mij niet de gedachte opriep aan die doorsnee representanten van de Duitse schlagermuziek. Geen oubolligheid, maar liedjes die door haar fris van de lever werden gezongen, gedanst en gepresenteerd. Wel over het algemeen middle of the road. Maar dat is toch wel de vereiste om een miljoenenpubliek blijvend te kunnen enthousiasmeren. En wat mij betreft ook enigszins ‘overgeproduceerd’ en ‘te bedacht’ als performance. Echter voor het overige alleszins sympathiek en het aanzien en aanhoren meer dan waard en van een ander slag dan wat tot nu toe aan Duitse muziek doorgaans ons bereikte. Dus lijkt er zowaar echt meer aan de hand bij onze Oosterburen, met dus ook muziek die uit een andere hoek begint te waaien. Waarvan deze Helene Fischer het sprekend bewijs als zij bijvoorbeeld dit “Marathon” vertolkt.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Helene Fischer

  1. Peter V. zegt:

    Nieuwsgierig, maar de link werkte niet. Spotify geeft deze link: https://open.spotify.com/track/6P40ZVxlvENx36DxprUt9I
    Ik had mij er wel iets meer bij voorgesteld, kan zo naar het songfest.

  2. sjoerd zegt:

    Doet me een beetje aan Wencke Myhre denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s