De woorden van Thijs

Thijs Zonneveld, oud – wielrenner, heeft ook een column gewijd aan het gedrag van PSV – supporters in Madrid. Die was geplaatst in het AD. Omdat dat niet zo’n veelgelezen krant is en omdat Thijs de spijker een paar keer stevig op de kop slaat, druk ik graag een fragment ervan hier af. Met honderd procent instemming ermee dus:
Wat PSV-supporters afgelopen dinsdag deden, evenaarde minstens het wangedrag van de Feyenoord – supporters in Rome. Het was minstens net zo walgelijk. Ze misbruikten de achtste finale van de Champions League om de Übermensch uit te hangen in Madrid. Bedelaars treiteren en vernederen, hoe diep kun je zinken? Die PSV-supporters op de filmpjes, ze zien eruit als doodnormale hansworsten. Als Twans en Gerries die zich voor één dagje hebben ontworsteld aan de grijze boterhamtrommel met natte broodjes kaas waarmee ze iedere dag braaf naar hun werk gaan. Ze voelden zich nagenoeg onaantastbaar, daar op dat plein in Madrid. Onaantastbaar genoeg om de klootzak uit te hangen. Ik werd intens treurig van die Brabantse Übermensch-filmpjes. Niet alleen van die zogenaamde lolbroeken die bedelaars behandelen als honden, maar ook van al die andere supporters die daar maar zitten, meelachen en niets doen.
En de afgelopen dagen werd ik alleen maar treuriger bij het lezen van de reacties op verschillende nieuwssites. De helft van de reaguurders vond het wel grappig, schreef dat bedelaars ,,ook moesten werken voor hun geld”, of tikte zonder enige schaamte dat het niet erg was ,,omdat het toch maar zigeuners” waren. En verder was het de schuld van de vluchtelingen, maar dat spreekt tegenwoordig vanzelf: alles is de schuld van de vluchtelingen. Wat is er van ons geworden? Wanneer zijn we veranderd in een landje dat vol zit met egoïsten en navelstaarders? Waarom zeiken we alleen maar op anderen en kijken we nooit meer in de spiegel? Sinds wanneer eisen we overal respect, maar vergeten we zelf een klein beetje fatsoen op te brengen? Of zijn we altijd zo geweest, en spuit het nu pas via het open riool van de social media naar buiten? 

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De woorden van Thijs

 1. Mack zegt:

  Ach komop, een stelletje beroepsbedelaars die hier op uit waren. De beelden die in de media kwamen waren zo opgezet dat het heel schokkend leek, maar dat was wat uit zijn verband getrokken. Nu leek het alsof ze zielige bedelaars aan het vernederen waren. In werkelijkheid deden de beroepsbedelaars die ’s ochtends met een busje naar hun werk gebracht worden er alles aan om de groep aangeschoten supporters zo ver te krijgen dat ze geld moesten geven. Dan gooit er eentje geld, de bedelaars dansen om zo te proberen meer geld te krijgen en moedigde de groep aan om meer geld te gooien. En ja, dan gaat er eentje te ver en doet voor hoe ze moeten opdrukken. En eentje ging nog verder en stak een briefje in de brand. Maar het was een wisselwerking hoor, of geloof jij gewoon graag dat die jongens zich als NSB’ ers gedroegen omdat ze graag mensen vernederen? Welnee.

  Thijs Zonneveld was er niet bij, en mag zijn mening hebben. Ik dus ook.

  • robschimmert zegt:

   Precies, In wezen deugen al die voetbalsupporters en moet je ze hun lol gunnen, zoals die mensen die een lekker dagje uit naar hun club in Madrid gingen. En ook die Feyenoord – supporters die wat fonteinen in Rome volpissen en slopen. In wezen bedoelen ze het allemaal goed en doen ze het voor het bestwil van hun club. Kijk naar dat sfeervak in de Arena. Is toch een verzameling leuke schoonzonen en laat ze eens hoerenzoon of kankernikker roepen. De soep wordt toch niet zo heet gegeten. Het is ten slotte allemaal voor de fun. Nee, we moeten het allemaal niet groter maker dan het is wat deze ambassadeurs van Nederland laten zien. Zo ongeveer toch………? Maar wringen blijft het toch wel. Laat dat maar gezegd zijn.

   • Mack zegt:

    We moeten niet net doen of hier een misdaad is gepleegd. Laatst nog op dumpert loopt een presentator op een jongetje af dat staat te wachten bij AH op mensen die moestuintjes hebben gekregen. Hij doet eerst net of hij ze wil geven, en op het laatste moment als het jochie blij toehapt, trekt hij snel terug, loopt weg en laat het beteuterde kind achter. De presentator doet het om zijn eigen imago en kijkcijfers op te poetsen, het bedelende kind eindigt met niks. Vond ik veel erger. Hoor je verder niks van, want er is geen minderheid betrokken, dus kun je er ook niet lekker schande van spreken.

    • robschimmert zegt:

     Ik verschuil me achter geen enkele mening. Want ik vind wat ik vind. Maar als in dit geval ook de heren Derksen, van der Gijp en Boskamp geen spaan heel laten van de 100 Eindhovense malloten, er geen goed woord voor over hebben, dan weet ik zelf meer dan genoeg hoe de vlag ervoor staat. En PSV, en zeker niet de door en door fatsoenlijke Gerbrands plus de even correcte Cocu hoeven zich niet te feliciteren om dit gezelschap tot hun aanhang te rekenen. Daar helpt echt geen bagatelliseren aan. Ik vrees dat je een beetje tegen de stroom oproeit. Haak af en probeer dit gedrag niet kleiner te maken dan het echt is, namelijk walgelijk. Daar is toch geen goed praten aan….

    • Mack zegt:

     Het gaat mij niet om het goedpraten van het gedrag. Maar wel om de andere kant te laten zien. Ik lees het interview in de krant vanochtend met drie mensen die erbij waren. Als je je alleen door er uitgelichte beelden laat leiden, dan ziet dat eruit als schandalig. Dus ja, hoe kunnen Gerbrands en Cocu anders? Ik zou mij zeker niet verlagen tot zulk gedrag. Maar ik zou mij ook niet verlagen zoals deze beroepsbedelaars, die alles geheel vrijwillig deden. Ik maak me ook kwaad over de verontwaardiging van de Spanjaarden, die stieren doodmartelen voor het vermaak van het volk. Want wat gebeurde hier nu eigenlijk? Pesterijen van mensen die erom vroegen. Tja, niet netjes, maar van aangeschoten voetbalsupporters verwacht ik alleen dat ze niet vechten of slopen. Geen hoogstaande moraal.

 2. sjoerd zegt:

  Ik wil geen oordeel vellen, maar niets is erger dan in toeristenoorden bedelaars ontmoeten… ze blijven je achterna lopen al zeg je nee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s