Wat een spelfout niet vermag…

Kleine oorzaken kunnen grote gevolgen hebben. Ten goede en ten kwade, zoals het volgende opmerkelijke bericht laat zien:
Een spelfout in de instructie voor een bankoverschrijving heeft er vorige maand voor gezorgd dat bijna 1 miljard dollar (ongeveer 912 miljoen euro) niet gestolen kon worden door hackers. Hackers zouden geprobeerd hebben om geld van de centrale bank in Bangladesh, dat stond gestald bij de Federal Reserve Bank of New York, over te schrijven naar rekeningen in de Filipijnen en Sri Lanka. De hackers deden vier verzoeken aan de bank, waarbij in totaal 81 miljoen dollar werd buitgemaakt. Een vijfde verzoek maakte bankmedewerkers echter achterdochtig omdat de naam van het goede doel waarnaar het geld zou moeten worden overgemaakt verkeerd was gespeld. In plaats van ‘foundation’ schreven de hackers ‘fandation’, waardoor een routineonderzoek werd gestart. Daarbij kwam de fraude aan het licht en bleek dat ook bij andere banken verzoeken uitstonden voor het overschrijven van hoge bedragen die opliepen tot in totaal zo’n 1 miljard dollar. Bangladesh Bank zegt dat een deel van de wel gestolen 81 miljoen dollar inmiddels is teruggehaald en dat wordt gewerkt met Filipijnse autoriteiten om de rest van het geld terug te halen.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat een spelfout niet vermag…

  1. sjoerd zegt:

    Kijk je mails er maar op na….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s