Het referendum van Baudet

Hoewel het nog drie weken te gaan is tot de dag waarop het raadgevend referendum over het associatieverdrag van de EU met de Oekraïne zal worden gehouden, is er op de gebruikelijke verkiezingsborden die ook nu weer geplaatst zijn, nog geen affiche met een oproep tot een ja of nee te bekennen. Wat dat aangaat zou er niets aan de hand zijn, leeft dat hele opgetuigde circus totaal niet, als opiniepeilingen niet een andere kant op zouden wijzen. Want daaruit zou afgeleid kunnen worden dat er beslist meer dan 30% van de kiesgerechtigden een stem gaat uitbrengen, waarvan dan een groot deel tegen dat verdrag zou blijken te zijn. Waarmee dat hele referendum bindend zou worden en de Nederlandse regering aldus de opdracht geeft om een veto over dat betreffende verdrag uit te spreken. Zodat de initiatiefnemers van dit hele verhaal dan hun twijfelachtige zin hebben gekregen, met een type als de rechts – conservatieve filosoof Thierry Baudet voorop. Ergens werd hij al een blaaskaak genoemd. Was het daar nog maar bij gebleven, bij die wat overspannen stemverheffing. Maar het is met die man nog een graadje erger, bleek tijdens een discussieprogramma op de regionale zender L1, waar hij zich opvallend in de kaart liet kijken en onbeschaamdheid, cynisme en harteloosheid etaleerde in het kader van een gesprek over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Kijk, je mag gerust tegen Europa zijn en in de natiestaat geloven.
Niks mis mee, met zulk soort conservatisme en nationalisme, hoewel het bepaald niet mijn ‘cup of tea’ is. Met die opvattingen heeft Baudet nu eenmaal naam gemaakt en op grond daarvan heeft hij het initiatief tot dat referendum genomen. Maar dat hij ook nog een andere agenda voert, maakt zijn activiteiten en bemoeienissen wel twijfelachtiger. Want het gaat natuurlijk tegelijk wel aan welk mensbeeld iemand die voor die gedachten staat, huldigt en koestert. Hoe staat hij in het leven en hoe kijkt hij naar de wereld rondom? Alleszins relevante vragen waarop hij dus onomwonden antwoord gaf met de vertolking van zijn opvatting  dat we eens moeten leren aanvaarden dat veel mensen in de wereld door nood dood gaan en dat wij daar weinig aan kunnen doen. Zoals we ook moeten accepteren dat mensen op de vlucht in een Macedonische rivier of op zee verdrinken. Dat is zoals het is, waaraan door ons niet te veranderen is. Los van het feit dat deze Baudet aldus eens te meer bewijst dat filosofie niets met ethiek en moraal uit te staan heeft, voert hij mij nog eens gemakkelijker tot de conclusie dat ik mij dus niet voor zijn harteloze en cynische karretje laat spannen om op 6 april aan de totstandkoming van dat door hem beoogde gelijk mee te werken. Hij kan wat mij betreft de boom in met zijn raadgevend referendum, deze Baudet door wie het gevoel nog ontdekt of zelfs uitgevonden moet worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het referendum van Baudet

 1. fialas zegt:

  NIET GAAN STEMMEN IS MISSCHIEN HET BESTE, MAAR IK HEB TWEE ARGUMENTEN OM ja te stemmen:
  ze zijn in Kiev bezig met een wet op het dierenwelzijn, en er wordt gewerkt aan wetten om het pesten en mishandelen van homosexuelen strafbaar te maken.
  Voor Oost-Europa bijzonder vooruitstrevende tendens, dus zeg maar ja tegen dat associatieverdrag.

 2. sjoerd zegt:

  Ik stem voor nee… Ze horen niet bij Europa.

 3. fialas zegt:

  Baudet samen met Jan Roos voor de rechtse kar, een mooi span voor de bokkewagen, zou mijn opa hebben gezegd.
  .Bij deze lieden vraag ik mij soms af of ze in de jaren 30 op Mussert zouden hebben gestemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s