Om te beginnen bij Oosthoek

Het kan haast geen toeval zijn. Het lijkt verdacht veel op de noodzakelijke loop der dingen dat juist tijdens de Boekenweek mij allerlei gedachten bestormen die iets van doen hebben met de wijze waarmee ik mij verhoud tot het boek als zodanig. Was mijn logje over de e-reader daar al een vooraankondiging van, de afgelopen dagen is het wat dat aangaat echt los gegaan. Nogmaals, waarschijnlijk met de Boekenweek en al haar publiciteit als de trigger ervan plus mijn constatering dat het zoeken naar een grote nog levende schrijver  zoveel is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Waarbij ik mij er terdege van bewust ben dat de kwestie van mijn smaak hier hoog op – en mij tegelijk parten speelt. Want wie ben ik, net zo trouwens als al die recensenten, om auteurs de maat te nemen en op grond daarvan geen plaats in de eeuwigheid en de literaire Olympus te gunnen? Een overpeinzing die mijn positie in een niemandsland al min of meer verraadt en eigenlijk wel vooraf moest gaan aan een daaruit voortvloeiende vraag wat ik toch met alle boeken moest doen die ik in de loop van mijn leven al had verzameld en liet uitgroeien tot een aardige bibliotheek, waarvan de charme en ook mijn reden tot trots met het stellen van die vraag naar de zin ervan begon te verflauwen. Verstand begon de plaats in te nemen van het gevoel dat eigenlijk altijd de drijfveer was tot die verzamelwoede.
Nog afgezien van overwegingen die ik hier maar verder onuitgesproken laat, maar die ook steeds een rol speelden. Om te beginnen bij de Oosthoek Encyclopedie die in 1970 natuurlijk onverwijld in huis moest worden gehaald, omdat ze fraai als ze in leer gebonden was, toch zo aantrekkelijk in de huiskamer oogde en tegelijkertijd ook als een bewijs van een zekere eruditie werd beschouwd. Daar had je toen graag tweeduizend gulden voor over, ook als die moesten worden geleend. Voor minder deed je het toen immers niet om een begin met je eigen bibliofilie en bibliotheek te maken. Maar zoveel jaar verder kan alles opeens de andere kant opschuiven als verstand en bezinning de plaats van alles in gaan nemen en leiden tot de conclusie dat een boek dat een keer gelezen is om vervolgens in plaats in je huis voor eeuwig te krijgen, toch wel erg duur betaald is. Dus toch die e – reader, luidt dan de logische vraag. Nog niet en ook niet misschien. Opruimen is dan een devies en ook een alternatief, hoewel dat nog aarzelende contouren in mijn wereld krijgt. Vandaar dat ik eens aarzelend begin met die Oosthoek Encyclopedie, die zoveel jaar terug aan de wieg van mijn bibliotheek stond. Symbolischer kan het bijna niet als ik daarmee ook begin om de weg andersom aan te vangen om zo die hele verzameling boeken via de kringloopwinkels af te gaan bouwen. Dat lijkt mij beslist geen verkeerd idee.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Om te beginnen bij Oosthoek

  1. fialas zegt:

    Mijn man kreeg bij zijn afstuderen van zijn vader de Winkler Prins. Als pas getrouwd stel waren wij trots op die die eerste prachtige met goud bestempelde banden. Door de jaren heen volgden de andere delen, Ze staan nog steeds in hert gelid op de bovenste planken van de kast, een monument van achterhaalde feiten en gebeurtenissen. De naam Chroestjev komt er volgens mij niet eens in voor., want deel 6 verscheen voordat het 20ste Partij Congres werd gehouden..Zal ik het voor de zekerheid nog eens nakijken? Nee, want dan moet ik de keukentrap uit de schuur halen.

  2. Sjoerd zegt:

    De Oosthoek Encyclopedie is hier al jaren de deur uit. Sinds de computer zijn intrede deed was die overbodig en keek er geen hond meer naar. En om die als boekenkastvulling te houden was een beetje overbodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s