Die duivelse geldmachines

De bank die een hele meneer is, behoort al langer tot het grijze verleden en heeft plaats gemaakt voor die ordinaire plutocraat die hoe dan ook van elk dubbeltje een kwartje probeert te maken. Met een zogenaamd bestaansrecht dat ontleend is aan het voortwoekerend misverstand dat onze samenleving en haar cultuur verziekt, namelijk dat geld gelukkig maakt, om vervolgens nagenoeg een monopolie te vestigen waar het gaat om de regeling van het geldverkeer. Inderdaad, monopolie. Want banken doen dus maar wat, altijd eenzijdig wat betreft het bepalen van voorwaarden waar klanten zich naar hebben te schikken als het om de invulling van de dienstverlening van die banken gaat. Aldus heeft de arrogantie een naam kunnen krijgen en mag ze zich ABN Amro, ING of bijvoorbeeld Rabo noemen. Het zijn instituten die hun gang gaan, blijven gaan zonder er blijk van te geven van hun recente dubieuze verleden geleerd te hebben. Ja, het besef heerst er nu wel dat voorkomen moet worden dat de handen vuil gemaakt worden dan wel ergens aan kunnen branden. Zonder ook verder enige effect op de dienstverlening. Geen klant die van die toegenomen zelfreflectie ook maar een steek wijzer werd. Met als mooiste voorbeeld de truc die nu weer door de Rabobank tegenover haar klanten wordt uitgehaald, zij het dat die naam evengoed door een andere vervangen kan worden. Want in de bankensector bestaat er niet zoiets als “the best of both worlds” maar rusten alle handen op dezelfde buik en kent ons ons als geen ander.
Maar even terug naar die Rabobank die weer zo nodig iets aan de rentetarieven moest doen. Waarvan de onbeschaamdheid waarmee dat gebeurde – eenzijdig uiteraard – nog het meest stuitend was. De hele actie maakte in elk geval zonneklaar dat het geld dat de klant aan de Rabobank geeft om dat te bewaren, toch van een andere orde is dan wat diezelfde bank aan de klant geeft. De brave en trouwe spaarder hoeft op dit moment op niet meer dan een schamele 1 procent rentevergoeding op zijn aan de bank toevertrouwde geld te rekenen. Maar andersom moet de klant als deze voor een korte tijd rood wil staan, dus even wat geld leent van diezelfde Rabobank, daarvoor 12,9% betalen. Geen discussie over mogelijk. Wordt gewoon afgeschreven als bewijs van het echte winstbejag en als handtekening van de ware plutocraat, die het tegelijk nog even erger en ondoorzichtiger maakt. Want wie een hypotheek voor 10 of 15 jaar ook weer bij die bank neemt voor zeg maar zo’n 150.000 euro, hoeft daarvoor omstreeks 5% rente te betalen. Waarmee alleen maar verder gezegd wil zijn dat de wegen van de banken steeds ondoorgrondelijker worden in hun eenzijdigheid en onbeschaamdheid, die daarom de kwalificatie van plutocraat rechtvaardigen. Wat nog het minste is. Want zou het niet eens langzaam aan tijd worden om die duivelse geldmachines die de banken zijn geworden, volledig en tot de grond toe te ontmantelen? Al was het om te bewijzen dat je zonder geld en hen ook gelukkig kunt zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Die duivelse geldmachines

 1. Martin zegt:

  Is het niet zo dat ergens in de 60-er jaren het contante uitbetaling van lonen door de werkgevers niet meer kon gebeuren anders dan via een bankrekening ? Zoiets staat mij nog in mijn geheugen gegrift. Toen hebben wij het zelfbeschikkingsrecht al uit handen gegeven dat staat mij nog wel bij.

  • robschimmert zegt:

   Vanaf die tijd is het bergafwaarts gegaan met de soliditeit en integreiteit van de banken en werden het die duivelse en niet meer te controleren geldmachines. Helemaal juist!

 2. sjoerd zegt:

  Volgens mij moet de NMA daar eens naar kijken, want het maakt echt niet uit door welke hond, eh bank, je gebeten wordt

 3. De banken hebben zich in de afgelopen eeuw het recht toegeëigend om zelf geld te creëren zonder dat daar een tegen waarde tegenover staat. De overheid heeft dit laten gebeuren en dier hier bus tegen. Mede omdat de macht van de banken zo groot is dat zij daadwerkelijk invloed in de regeringen kopen. Geld is macht. En als je ongelimiteerd geld kunt creëren heb je ook ongelimiteerd macht. Er is maar een manier om deze macht te keren en dat is door zoveel mogelijk contant te betalen en geen leningen af te sluiten. Kijk voor meer info op http://burgerinitiatiefonsgeld.nu

 4. terrebel zegt:

  De mensheid heeft zo’n 200.000 jaren zonder banken geleefd. Dat bewijst dat het niet onmogelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s