Beweringen van Milieudefensie

Er is helemaal niets op tegen dat er uit alle macht geknokt wordt voor het behoud van het milieu. Dat mag gerust te vuur en te zwaard gebeuren. Maar alsjeblieft wel met degelijke argumenten die alleen maar bijdragen aan de geloofwaardigheid van welk pleidooi in die zin dan ook. Dat er daarom vooral niets met de haren bijgesleept wordt waardoor alleen maar wenkbrauwen gefronsd worden en zelfs schouders opgehaald. Daar is niets en niemand mee gediend. Ogenschijnlijk is dit een open deur. Maar de praktijk wijst uit dat er niet nadrukkelijk genoeg gewaarschuwd kan worden voor de onbezonnenheid die zich meer dan eens meester maakt van  actievoerders. Vandaag bijvoorbeeld weer. Met als aanleiding de gevolgen van het kloeke liberale beleid van de VVD om de maximumsnelheden op de autowegen te verhogen tot 130 kilometer per uur. Blij dat ik rij en je bent jong en je wilt vooral wat. Zo ongeveer moet de achterliggende gedachte zijn geweest bij deze maatregel van minister Melanie met die vele namen. Maar die blijdschap lijkt maar van korte duur te zijn geweest omdat onderzoek heeft uitgewezen dat door deze maatregel de kans 81% is dat de bestaande normen voor luchtvervuiling worden overschreden.
Een van de ‘hot spots’ waar dan alarm zou moeten worden geslagen, bevindt zich bij Urmond langs de A2, waar de gevolgen volgens Milieudefensie dramatisch genoemd moeten worden. Dat zal zonder twijfel waar zijn, maar die alarmering gaat meteen de mist in omdat de ernst van dat signaal gestaafd wordt met de bewering dat daardoor het gemiddelde verlies aan levensverwachting voor de omwonenden daar bij die snelweg wel eens kan oplopen tot een aantal maanden. Wat direkt de suggestie van de dikke duim oproept en op de lachspieren werkt, te meer als er wordt bedacht dat die omwonenden hun leven lang al wonen onder de rook van DSM. Wat ook geen verkwikking kan zijn en bepaald niet bijdraagt tot levensvreugde. Dus is zo’n bewering van Milieudefensie in feite iets als een konijn uit een hoge hoed, welke plompverloren wordt ingezet en opgevoerd in een maatschappelijk debat. Zonder dat het eigenlijk, als het zo wordt gebracht, serieus genomen kan worden. Waardoor een gelijk geen millimeter dichterbij komt en een beoogd doel evenmin. Kortom, het zal allemaal wel, maar een beetje meer ernst en gedegenheid in plaats van reeksen loze en vooral gemakkelijke kreten, zou op zijn plaats zijn. Omdat de goede zaak die aan de orde is, dat beslist verdient.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Beweringen van Milieudefensie

  1. Dhyan zegt:

    Stress en geluidsoverlast hebben een desastreus effect op de levensverwachting.

  2. sjoerd zegt:

    Ach, ik werk al 40 jaar bij DSM en ik leef ook nog…

  3. Peter V zegt:

    VW wil software gaan inbouwen zodat de blijde rijders kunnen zien met hoeveel maanden het leven bekort wordt. Shell ziet hier wel brood in en wil hiervoor automobilisten gaan belonen. ‘Een maandje korter leven is juist goed voor onze aandeelhouders’ En voor hun optrekje in een lommerijke omgeving moet ook bekostigd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s