Kitwerken

Ondanks een nauwgezet lezen van kranten en het geregeld verblijf op internet en haar nieuwssites, waardoor de waan van de dag en alles dat er momenteel toe doet, nauwelijks aan mijn aandacht ontsnapt, heeft de werkelijkheid, de wereld om mij heen nog altijd verrassingen voor mij in petto. Er blijkt nog genoeg wonderlijks te zijn en vondsten te over die onder de radar van de media blijven, maar plotsklaps wel in je gezichtsveld verschijnen. Met name de bestelbusjes met hun wervende teksten, die van de eenmanszaken en zzp’ers afkomstig moeten zijn, blijken een voortdurende bron van vraag en vermaak tegelijk. Er gaat voor mij haast geen rit met mijn auto voorbij of ik kom wel weer met een nieuwe surprise in aanraking. Teveel om ze hier voortdurend te noemen, behoudens dan dat enkele voorbeeld dat mij ten eerste hevig verbaasde en mij daarna wel voortdurend bezighield. Het was ergens tussen Hulsberg en Valkenburg dat ik een kleine bedrijfswagen zag staan waarop onder de firmanaam in klinkende letters de aanprijzing ‘Voor al uw kitwerken’ stond. Een paar honderd meter verder drong die tekst pas echt tot mij door en begonnen vragen zich aaneen te rijgen.
Allereerst het zoeken naar het besef en begrip van dat woord ‘kitwerken’. Tamelijk ongebruikelijk als het voor mij was, deed het er even over om echt op zijn plaats te vallen en tot mijn begrijpen te leiden. Waarna mijn eerste vraag toch was hoe iemand hiervan zijn professie kon maken. Kun je werkelijk dag in, dag uit bezig zijn met het dichten van naden en het spuiten van kit? En is dit een deelgebied dat een eigen professionaliteit en bekwaamheid vereist? Waarna en waardoor de logische vraag volgde of er werkelijk behoefte bestaat aan zo’n minimaal specialisme, waarvan ik mij werkelijk niet kan voorstellen dat je als particulier of kleinere opdrachtgever dat als zodanig afzonderlijk inhuurt, omdat het wel kostenverhogend moet werken, als elk specialisme met de eigen factuur en de bijbehorende 21% btw afkomt. Dus bleef de ernstige vraag en meteen de twijfel over of er in dat vak, als het al een vak is, dat met een pistool spuiten van afdichtingskit, droog brood te verdienen is. Ik kan mij er eigenlijk niets bij voorstellen. Zodat met de vraag en de twijfel meteen ook de vrees ontstond dat ik die tekst van dat Limburgs bedrijf, dat zich gespecialiseerd noemt “Voor al uw kitwerken”, voor eens en meteen voor altijd heb gezien. Want zo’n bezigheid voor je brood kan toch alleen maar een onhaalbare kaart blijken?
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kitwerken

  1. math zegt:

    Ja Rob, je zult verstelt staan van de moderne nieuwe bouwrenovaties met lijmen, kitten, bevestigingstechnieken, chemische ankers, twee componenten harsen en wat dies meer zij. In nieuwbouw is het al snel een dagdeel werk, wat vakkundig en met ervaring gedaan moet worden. Amateuristische knoeiboel kan veel geld kosten.

  2. sjoerd zegt:

    Ik denk dat die man zijn geld dubbel en dwars waard is. Goede kitters zijn zeldzaam.

  3. Dhyan zegt:

    Nou je zou een flat in aanbouw moeten doen. Ramen worden ook gekit en volgens mij is er werk in overvloed. Het gaat natuurlijk niet in hoofdzaak om particulieren die een randje om het bad nodig hebben, hoewel ook daar is genoeg te doen. En een vakbekwame kitter doet alles ineen dus kan dat zonder het knoeierige afstrijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s