De Griekse beschaving

Hallo Steenbergen! Hallo Geldermalsen! Hallo Purmerend! Hallo Heesch! Hallo Montfoort! Hallo Lunteren! Hallo angsthazen! Hallo varkenskoppen! Over opvang van vluchtelingen gesproken. Ofwel, hoe een enkel gebaar de kramp overstijgt. Kijk vooral eens op ‘Uitzending gemist’ naar het Achtuurjournaal van 1 maart, van gisteren dus, om te zien hoe het allemaal ook kan. Daarvoor beweegt de camera naar het Victoriaplein in Athene, de hoofdstad van Griekenland, de armoedzaaier van Europa, de armlastige, de schuldenaar van iedereen. Land dat entree voor alle vluchtelingen is geworden om in Europa een veilig heenkomen te vinden en dat het afvoerputje en de opbergplek voor dat continent werd omdat daar geen plek meer zou zijn, asielzoekers niet meer welkom zijn, omdat geen land noch de EU wat doet om het vluchtelingenprobleem aan te pakken en op te lossen. Dus mogen de Grieken het doen, worden ze met de gevolgen van die Europese onwil en haar onvermogen opgezadeld. En of ze zelf tot hun nek in hun eigen problemen zitten, doet er even niet toe. Griekenland loopt vol, steeds verder vol en moet het met die toestroom maar uitzoeken. Gewoon omdat niemand, geen land, ook Brussel niet, een poot uitsteekt. Solidariteit en barmhartigheid hebben het afgelegd tegen het exclusieve en zo kostbare bezit van welvaart, waarop men nog niet zuinig genoeg is.
Dus wordt het verdomd om daar iets op in te teren. Hoezo beschaving? Die is dus echt op de loop en heeft zich teruggetrokken in haar oorsprong, op de plek waar alles begon. In Athene. Waar de beelden vandaan komen die al die wanhopige vluchtelingen tonen die Europa niet meer in kunnen en mogen en het dus maar in Griekenland moeten uitzoeken, bij die andere behoeftigen, de Grieken. Zoiets als soort dat soort zoekt, maar dan wel onder dwang van dat riante en rijke Europa, dat zichzelf te buiten ging aan besluiteloosheid en hulpeloosheid, zich daarmee compleet vergat, waar nog wel de Grieken waren, die de rest van de oude wereld een voorbeeld gaven waarvan je als Europeaan alleen maar het schaamrood kon krijgen. Een andere reflex was toch niet mogelijk bij dat beeld dat een paar Grieken liet zien die zichzelf als het ware dat beetje brood uit de mond spaarden om dat met gestrande vluchtelingen te delen. Oftewel, wat beschaving niet vermag. Hallo Steenbergen, Geldermalsen, Purmerend, Heesch, Montfoort, Lunteren! Zie eens hoe het anders kan dan alleen maar die benepen angst te overschreeuwen. Want luister naar die Griek die het erover had dat we allemaal hetzelfde bloed hebben. Zodat er geen reden kan zijn om een mens in nood niet te helpen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Griekse beschaving

  1. Peter V zegt:

    Asielopvang in NL is een bureaucratisch gebeuren, een vooraankondiging en een inspraakavondje en beelden in het journaal. Een ideaal podium voor een handvol onruststokers en mensen die zich tekortgedaan voelen. Als deze horde vertrokken is, dan zal ook de Hollander zijn handen uit de mouw steken op een vrijwilligers-wachtlijst van de COA. De Griek wordt er direct mee geconfronteerd, er is geen podium, geen vooraankondiging, geen hek, geen COA, ze staan letterlijk op de stoep

  2. sjoerd zegt:

    De echte vluchteling is wat mij betreft welkom in Nederland…

  3. Dhyan zegt:

    Dat is toch prima, opvang in de regio en als de oorlog voorbij is gewoon weer terug. Vanwaar, nogmaals, die vanzelfsprekendheid om continenten buiten europa te annexeren dan wel hun bevolking hier op te nemen. Elke natie werkt aan het welzijn van zijn inwoners, die daar offers voor hebben gebracht en verwachten daarvan ook de vruchten van te mogen plukken, is dat nou echt zo gek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s