Moois in het Land van Herve

Vaak is hier de lof bezongen van de wonderschone Eiffel en de idyllische Voerstreek. Evenzovele malen heb ik laten weten dat ik mij bevoorrecht voelde om dat landschappelijk schoon nagenoeg in mijn achtertuin te hebben. Nog geen uur met de auto bij mij vandaan. Maar in al dat enthousiasme ben ik nog voorbijgegaan aan een gebied dat minstens zo aantrekkelijk is en dat even dicht bij mijn woonplaats ligt, maar zich toch anders typeert. Het gaat om het overgangsgebied tussen de Ardennen en de Voerstreek, het Land van Herve, dat vanuit Zuid-Limburg gezien zich meteen achter Aubel en Visé ontrolt en als voornaamste kenmerk haar weidsheid heeft, hoewel zo geaccidenteerd dat die bijna regelmatig en symmetrisch te noemen is. Waardoor het landschap, juist door alle hoogteverschillen, zich tot aan de lijn tussen Eupen en Verviers toont als een geordende lappendeken, met daarin soms verrassend leuke stadjes. Ik noemde al Aubel dat in de loop der jaren een ware trekpleister is geworden, nadat het een broodnodige facelift had ondergaan. Meteen achter dit heerlijke streekcentrum met die fameuze zondagsmarkt met haar uitgebreide repertoire van streekproducten is het maar een paar kilometer rijden tot dé verrassing die dat Land van Herve herbergt, namelijk een pareltje waaraan van de Middeleeuwen af aan de naam Clermont is verbonden en dat werkelijk in een sublieme staat bewaard is gebleven. Onlogisch bijna in de Belgische werkelijkheid die naar verslonzing pleegt te neigen.
Maar hier dus in haar eigen tegendeel verkeert en dus zo maar een historisch juweeltje aan ons 21e eeuwers schenkt. Aan wie het wel niet lijkt besteed. Want de keren dat ik er was, heb ik er eigenlijk nooit een sterveling gezien behalve dan die enkele inwoner van die plaats. Dus moet het daar maar zo blijven, net zoals ik ook een volgend stadje in eenzelfde ongerepte Middeleeuwse staat een tiental kilometer verderop aan trof, op de rand van het Land van Herve en de echte Ardennen, half en half aan de boorden van het Lac de la Gileppe. Limbourg is de naam, ville historique. Welnu, historischer kan het bijna niet getuige alleen al de staat van het stratenplan, waarin gedurende vijf -, zeshonderd jaar geen verandering kan zijn opgetreden. Waardoor de automobilist toch even op zijn hoede moet zijn. Want het kan niet de bedoeling zijn dat dit stadje met gebroken assen wordt verlaten, hoewel daar de gerede kans op bestaat gegeven de zo gekoesterde authenticiteit van dit Limbourg, die het aanzien dus meer dan waard is. En omdat alle schoons ook in het Land van Herve in drieën bestaat, mag de Amerikaanse begraafplaats in Henri Chapelle absoluut niet overgeslagen worden. De meest recente geschiedenis heeft hier haar meest verstilde en ook smaakvolle vorm gekregen. Een schitterend eerbewijs aan alle gevallenen op de meest prominente en ook mooiste plek van het Land van Herve, waar ieder die bewust in het nu leeft, toch even bij het verleden moet stilgestaan hebben. Passender kan zo’n rondrit bijna niet eindigen.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Moois in het Land van Herve

  1. Peter zegt:

    Staat op de lijst van beaux villages.be, ik ga toch maar eens kijken, goede tip.

  2. sjoerd zegt:

    Je vergeet nog iets, moeder de gans…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s