Verslag uit de binnenwereld

Nog even en ik weet mij verlost van dat ergerlijke bijproduct van NRC Handelsblad, de weekendbijlage Lux, waarin de binnenwereld van de Randstad iedere week er weer in slaagt om zichzelf te overtreffen met haar borstkloppend jargon, dat niet weggelegd is voor de goegemeente die dat dan ook moet bekopen met alle dedain die die incrowd tot haar beschikking heeft. Met telkens weer stuitende staaltjes van arrogantie die zo maar ten beste worden gegeven en waar wat graag mee wordt gekoketteerd. Van dat ‘kijk ons eens’, van die sfeer en levenshouding staat Lux dus iedere zaterdag bol. Met in samenhang daarmee de haast logische vraag wie het in die omgeving niet met zichzelf heeft getroffen. In elk geval zeker zo’n dj als Joost van Bellen, die het natuurlijk niet in zijn hoofd haalt om voor van die Bona-gezinnen te draaien, hoewel hij best wel feest-dj kan spelen, maar toch prefereert de kunstzinnige muziekmaker te zijn die hij uiteraard in wezen is. Om nog maar te zwijgen over ene Wicher Schols die conversatieles geeft, dus mensen leert om van het misverstand af te komen dat een conversatie een performance moet zijn en die dus aan zijn leerlingen conversatiestarters geeft oftewel spellen waarop beginzinnen staan en die hen tegelijk adviseert om zogenaamde ‘sacred spaces’ in leven te roepen, dus ruimten waarin smartphones en tablets niet welkom zijn. Logisch dat de thee die getrokken is van wodka, niet ontbreekt in deze uitgelezen wereld.
Waarin het inruimen van de vaat in de afwasmachine vanzelfsprekend een issue van jewelste is en daarom ook twee pagina’s tekst krijgt. Omdat het allemaal wel ergens over moet gaan. Met als onvermijdelijke climax die Broekaert, die zijn selecte licht mag laten schijnen op een restaurant dat hij zich verwaardigt te bezoeken. Met in dit geval een gelegenheid aan de Scheveningse boulevard, het vroegere Seinpost dat een nieuwe outfit heeft gekregen die die meneer Broekaert maar matig bevalt getuige zijn verhaaltje waarin alles en iedereen ervan langs krijgt en dat onder andere als volgt gaat: “Het roer om dus? Nou, ach, om. Er is een beetje lafjes bijgestuurd. Er staan twee primitieve felgekleurde figuren op de dranktafel. Erboven hangt een lamp die eruit ziet als zo’n constructie die de kleine bouwvakkertjes in de Freggelgrot maakten van radijs. Voor de rest is het nog steeds dezelfde ronde ruimte, met donkere vloerbedekking, met oubollig servies en Aangenaam Klassiek volume 6 over de speakers, en deze woensdagavond slecht gevuld met een aantal stelletjes en drie bejaarden. Enz.enz.” En zo emmert dat maar door in de Lux. Niet alleen hij, maar die hele binnenwereld die zo haar eigen rondjes draait en daar niet op uitgekeken raakt, want zich herhaalt, een week later, en zo ook door gaat, omdat het eigen gelijk ook weer met datzelfde  en zo overzichtelijke gelijk wordt betaald.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verslag uit de binnenwereld

  1. Peter zegt:

    lang leve dit soort ergernissen, hier kan ik ook nog wel om lachen, Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s