Een onheilspellende profetie

Met de, zo lijkt het, haast onstuitbare opmars van Trump naar het Amerikaanse presidentschap, beginnen de puzzelstukjes van de nabije toekomsr dreigend op hun plek te vallen. Want dat Donald Trump Amerikaans president gaat worden, is bijna een zekerheid.  Met het momentum aan zijn zij, de flow die hij onder kiezers in beweging heeft weten te zetten met zijn duidelijk appel op de huidige sentimenten, waarin onzekerheid en angst overheersen, gaat hij, met al zijn irrationaliteit of juist daardoor, steeds meer steun onder de Amerikaanse bevolking verwerven en zal hij Hillary Clinton ook verslaan. Zij is de representante bij uitstek van het establishment, van het mislukte verleden, waar de Amerikanen zo genoeg van hebben en welke afkeer Trump als geen ander vertolkt. Zo werken de grote politieke processen en dat staat ons, denk ik, te wachten. Een vooruitzicht dat alleen maar kan verontrusten omdat de doldriestheid van die Trump zonder twijfel haar gelijke vindt in de rancune van Poetin en in de moordende ambitie van Erdogan, nog twee van die spelers aan het wereldschaakbord, waar het verstand het dus gaat afleggen tegen het sentiment dat wel eens meer de leidraad in besluit – en gedachtenvorming van de dominerende politieke leiders zou kunnen worden.
Met in hun midden verder het Iraanse en Saoedi-Arabische leiderschap dat zich ook steeds nodiger op het wereldtoneel wil tonen. Waarmee de dreigende contouren van de toekomst dan wel zijn geschetst. Het lot van de wereldbevolking in handen van staatshoofden en leiders die in hun positie geneigd blijven tot het spelen van  poker. Met voor hen genoeg interessante arena’s waarin zij zichzelf en hun belangen kunnen manifesteren en botvieren. Zoals bijvoorbeeld het alsmaar zwakkere en bijna verlamde Europa, dat compleet vastgelopen is in haar wens tot eenwording via de EU. Of de vluchtelingencrisis en de daarmee samenhangende Syrische burgeroorlog. Het jihadisme, de Islamitische Staat, het Koerdisch probleem plus milieu – en monetaire kwesties die de hele wereld parten gaan spelen, niemand onberoerd zullen laten. Daar zullen Poetin, Trump en al die andere pokeraars wel voor zorgen. En waarschijnlijk veel sneller dan we denken. Ik kan er op dit moment niets anders van maken, van al die puzzelstukjes die zich met en met aandienen, maar op de, zo lijkt het, onafwendbare wijze op een volkomen verkeerde plek dreigen te vallen. En niet dat het onze tijd zal duren. Beslist niet. Want met al deze woede, rancune en verongelijktheid aan de macht, kan het al veel eerder fout lopen dan wij nu nog vrezen. Zodat het per slot van rekening eigenlijk alleen maar te hopen is dat ik toch die profeet blijk die brood eet.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een onheilspellende profetie

 1. Mack zegt:

  Waarom wil Hillary eigenlijk president worden? Volgens mij om oneigenlijke redenen. En Europa zwak, ja, dat is toch de limit. Wij zijn zwak geworden door ons almaar te schikken naar Duitsland en Frankrijk en door te doen alsof wij de wijsheid in pacht hadden. Wij waren zogenaamd het geweten van de wereld. We worden overlopen momenteel. Dat Trump vanavond nog maar mag stikken in zijn eten.

 2. sjoerd zegt:

  Ik maak me er niet echt druk om. Kijk maar eens wat Obama gepresteerd heeft… Niets toch…

 3. Emigrant zegt:

  @Sjoerd: Obama heeft een begin van volksverzekering op touw gezet en de relaties met Cuba en Iran genormaliseerd.

 4. Peter zegt:

  Dat Trump nu de Republikeinen aanvoert heeft de partij aan zich zelf te danken, door op de persoon Obama oppositie te voeren. Ik moet het nog zien gebeuren dat Trump het gaar winnen van Clinton. Trump moet het hebben van boze witte Amerikanan, een heleboel conservatieve Een heleboel religieuze kiezers zullen zich ook nog wel bedenken om op Trump te stemmen, de thuisblijvers zullen mogelijk de doorslag geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s