Terug bij de Volkskrant

Om nou te zeggen dat het iets van een herwonnen liefde had of van een weer thuis komen, gaat mij echt te ver. Zo hevig was de verstandhouding en relatie eigenlijk nooit voordat ik na dertig jaar indertijd, rond 2000, afscheid nam van de Volkskrant omdat ze zich veel te veel naar mijn smaak had mee laten nemen op de golven van Pim Fortuyn’s geluid. Zijn populisme kreeg te gemakkelijk een vertaling, weerklank en gehoor in wat  toen mijn lijfblad was, maar waar ik opeens behoorlijk van begon te gruwen. Ik vond een nieuw onderdak bij het bezadigde NRC Handelsblad, waar de nuance en de bezinning nog ruimte kregen. Op dat moment was het een verademing. Maar ook daarin is de laatste jaren de klad gekomen. De inhoud van die krant die toch zolang nog een meneer wilde zijn, is aan vervlakking onderhevig.

Het wordt bij de lezer wat meer op een presenteerblaadje gebracht, met stevige koppen en nog uitbundiger beelden. Meningen zijn wat vierkanter geworden en de nieuwsgaring en verslaggeving duidelijk gedund. Waardoor NRC Handelsblad wat mij betreft aan kwaliteit heeft ingeboet, mij maar beperkt boeit en bezig houdt, zodat de prijs-kwaliteitverhouding van deze krant aan behoorlijke sleet onderhevig is. En als dan blijkt dat de Volkskrant haar oorspronkelijke toon die mij destijds zo aanstond, heeft hervonden en dat haar inhoud zich met gemak, zowel qua spreiding, diepgang als niveau, kan meten met NRC Handelsblad, terwijl haar prijs circa dertig procent lager ligt, dan is de keus gauw gemaakt. Wat verder niets met emotie, met thuis komen te maken heeft. Het is het resultaat van een rationele afweging, hoewel, dat moet gezegd, daar een gevoel van onvrede de aanleiding toe gaf. Met de uitkomst dus dat ik het vanaf nu met de Volkskrant wil en moet doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Terug bij de Volkskrant

 1. Laurent zegt:

  Hm, ik heb om dezelfde redenen de Volkskrant een paar jaar geleden opgezegd, omdat men daar een zekere Bert Brussen als (tijdelijke) columnist aannam, die het meer rabiatere rechtse geluid vertegenwoordigt op internet, ooit bij GeenStijl en nu bij The Post Online. Ik wens niet mee te betalen aan het inkomen van een dergelijk sujet. NRC bood ooit ruimte aan Martin Bosma. Ik zou graag een abonnement op een goede krant hebben, maar ze hebben zich stuk voor stuk verkocht aan extreem-rechts.

 2. sjoerd zegt:

  Ik heb geen krant en hoef er dus ook geen mening over te hebben.

 3. Ximaar zegt:

  Ongeveer eens per week lees ik in de bieb de regionale krant, omdat zij niet al hun berichten op het internet zetten. Ik wil graag weten wat er in mijn directe omgeving gebeurt. Aan de rest kan ik weinig doen behalve ‘ach en wee’ zeggen. De VK, NRC, Trouw, Guardian en nog een 20tal kranten liggen ook gratis is de bieb, maar die lees ik vrijwel nooit. Voor diepgang kijk ik wel naar Tegenlicht.

 4. Peter zegt:

  Jaren de VK gehad toen dat nog de gewoonste zaak van de wereld was. Nu overwegend digitaal, via Twitter, Blendle (vrijwel alle kranten en tijdschriften) en de Correspondent, en af en toe De Limburger. Het blijft behelpen, ik mis de rust van één krant., De Limburger kreeg ik altijd wat later op de dag van de buren, die deze weer van andere buren kreeg. Zo ging dat toen.

 5. hanneke zegt:

  We hebben nog steeds de Volkskrant (en de Gelderlander), en al jaren heb ik mijn twijfels. Soms overweeg ik Trouw. Soms, en de Volkskrant blijft dan toch maar. (Ondanks, en dat zijn een paar een van mijn bezwaren, dat ik er veel te veel columns in vind staan, de foto’s vaak te schreeuwerig vind, en de koppen te groot en de voorkant daardoor te weinig informatief.)

 6. Margo zegt:

  Ik ben dezelfde weg gegaan zo je misschien weet. Van NRC overgestapt naar Volkskrant. Digitaal, geen papier. Wat wel jammer is van de puzzels. Misschien mis ik de Wetenschappelijke bijlage, maar wat niet weet wat niet deert. We hebben ook het papieren AD, ivm het regionale nieuws, maar dat is flutkrant nr 1 van Nederland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s