Europese gatenkaas?

Sinds zaterdag is het hek van de dam. Wat zoveel wil zeggen dat nu er één schaap over de dam is, er zo zeker als wat meer zullen volgen. Want wat voor een poot heeft men nog op te staan om anderen tegen te houden? Dat heeft Cameron namens dat eigengereide Engeland dus mooi voor elkaar gekregen, met die zwaar bevochten ‘status aparte’, welke een definitief afscheid van de EU door de Engelsen zou moeten voorkomen. Wat de aanleiding was voor die deal en waarom de Engelsen opeens zoveel noten op hun zang kregen, is volstrekt onduidelijk gebleven. In een oogwenk is die zogenaamde Brexit uit de lucht komen vallen, zonder dat er ergens ook maar een indicatie te vinden is van een hoe en waarom. Maar de kogel is door de kerk en de ban van de in gietijzer en beton gegoten Europese eenheid is met die Engelse escapades wel mooi gebroken. Zodat er gewacht kan worden op een volgend land dat zich kandideert voor een zelfde uitzonderingspositie. Waarin allereerst de belangen van het eigen volk tot uitdrukking moeten komen, met daarna dan samenwerking en eenheid als dat zo uitkomt en ook in het eigen belang is.
Precies. Eigen volk namelijk eerst.
En vooral minder, minder en heel veel minder van alles dat daartoe niet behoort en het belang daarvan niet dient. Met de grenzen dicht plus het herstel van oude waarden. Dus nog niet eens behoud en zuinigheid. Nee, pure reactie zal het gevolg zijn, met het rechts-extremisme, het nationalisme op het vinkentouw. Want wedden dat Le Pen, Orban en Wilders, om maar de meest illustere representanten te noemen, Cameron en de Engelsen dankbaar zullen zijn, bereid als zij waren om als de baanbrekers en voorhoede te fungeren en dus de weg hebben bereid voor de verdere afbraak van de EU, van een eenheidsblok naar een gatenkaas oftewel de optelsom van een x aantal ‘statussen aparte’. Met als lachende derde Poetin, die hierbij gebaat is omdat het zijn verborgen ambitie vervult, zonder dat hij daarvoor iets hoefde te doen. Omdat het vuile werk voor hem werd opgeknapt door politici die het te druk met zichzelf en hun eigen belang hebben en hadden, waardoor ze niet verder keken dan hun neus lang was, laat staan dat zij een horizon of perspectief konden zien. Logisch toch dat Poetin in zijn vuistje lacht? Want zoveel domheid en kortzichtigheid zal hij zelden hebben gezien.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Europese gatenkaas?

  1. sjoerd zegt:

    Het europese rijk wankelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s