Een Hollandse Dagobert Duck

Als geen ander weet hij van de nood een deugd te maken. Zonder scrupules ziet hij in elk nadeel zijn eigen voordeel. Zoals hij overal mogelijkheden herkent om ergens een slaatje uit te slaan, ongeacht of het over andermans rug gaat. Daarmee is het nationale boegbeeld van de werkgevers, Hans de Boer, ten voeten uit getypeerd, als ook nog meegenomen wordt dat hij zowat de belichaming is van wat ‘doorpakken’ wordt genoemd. No nonsense en niet moeilijk doen, zonder omhaal van woorden, met een kaaklijn die niet vierkanter kan. Zijn mond is er in elk geval groot genoeg voor en zijn fantasie alvast niet beperkt, om niet te zeggen door niks en niemand gehinderd en daarmee grenzeloos, in de breedst mogelijke zin. Omdat ze zich zelfs niet remmen of stuiten laat door zoiets als moraal of fatsoen. Om aldus het beeld van de Hollandse koopman danig te beproeven, nee, eigenlijk in te ruilen voor dat van Dagobert Duck, die geen vuile handen ziet of kent omdat hij zich slechts onledig houdt met het tellen van geld, dus alleen de handen in beweging heeft en doorlopend laat wapperen, als eerbewijs aan het hardcore kapitalisme.
Waardoor het plan voor de opvang van vluchtelingen uit de mond van deze voorzitter van het VNO-NCW, de werkgeversorganisatie, welhaast logisch klonk en dus vanzelfsprekend uit dat hoofd van die Hans de Boer moest komen. Specialist als deze is in het oplaten van vreemdsoortige en vaker sociaal kwaadaardige proefballonnetjes, die meestal maatschappelijke onrust tot gevolg hebben om daarna een voortijdige dood te sterven onder het in brede kring gebezigde motto dat die de Boer nu eenmaal niet goed wijs is en dus niet beter weet. Maar ondertussen heeft hij wel weer gegeven zijn positie en autoriteit de kans gegrepen om de zoveelste steen in een vijver te gooien zonder dat iemand er om vroeg. Zoals nu ook weer met zijn onsmakelijke gedachte en suggestie om nog alleen die vluchtelingen toe te laten die een kans toegedicht kan worden in de westerse samenleving. De asielzoeker als arbeidsinstrument. Zo zout moeten we het van de Boer al gaan vreten als hij het voor het zeggen heeft, om over de rug van de vluchteling zijn eigen voordeel te pakken en daarnaast zich te ontdoen van ieder mens in nood waar hij verder niets aan heeft.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een Hollandse Dagobert Duck

  1. Peter zegt:

    Juist, Rob. De ware VOC mentaliteit is weer terug. Nog even en we halen ze gewoon op. De bruikbaren.

  2. sjoerd zegt:

    Die moeten ze voorop laten lopen als ze grondtroepen gaan sturen naar die kant…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s