Bij de dood van Borek Sipek

Het bericht van het overlijden van de Tsjechische glaskunstenaar, ontwerper en architect Borek Sipek  (1949 – 2016) alsook de necrologie die daaraan gewijd werd, bracht bij mij toch iets meer teweeg dan dat ik het alleen maar voor kennisgeving aannam. Daarvoor had hij met zijn werk toch te zeer een plaats hier in huis en in mijn leven gekregen. Eigenlijk vanaf 1993, toen we door een tip in aanraking kwamen met zijn oeuvre, dat in de Gulpense fotograaf Leon Gulikers een warm pleitbezorger had gevonden. Deze had in zijn winkel in de plaatselijke passage ruimte vrij gemaakt om werken van Sipek te exposeren. Wat ook de meest gezochte omgeving ervoor was omdat ze immers ontworpen was door diezelfde Sipek. Daar werd onze liefde en belangstelling voor zijn werk geboren, waarna wij hem toch intensief zijn blijven volgen, in de hoop en de verwachting dat wij ooit tegen iets van zijn hand zouden aanlopen dat voor ons betaalbaar was.
In 1993, in de winkel van Gulikers in Gulpen, was dat gezien de prijsstelling van de getoonde objecten, nog niet haalbaar. Maar toen een paar jaar later de financieel betere tijden voor ons aanbraken, hebben wij niet meer geaarzeld en onszelf getracteerd op een van zijn fameuze, vooral flamboyante en veelvormige, kandelaars en op een fruitschaal van glas die er ook nog altijd mag zijn, want evenmin een moment verveelt op haar plaats in mijn woonkamer. Waarmee Sipek dus definitief zijn plek bij mij in huis heeft gekregen, welke trouwens nu nog meer gekoesterd wordt nu ik meer over zijn leven en hem als mens heb gelezen aan de hand van de getuigenissen van diegenen, en dat waren er kennelijk velen, die hem in hun hart hadden gesloten en dus niet kunnen en willen vergeten. Wat trouwens onmogelijk is gezien al het fraais dat hij ons heeft nagelaten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bij de dood van Borek Sipek

  1. Dhyan zegt:

    Zijn werk heeft me nooit kunnen bekoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s