Ingrepen en misgrepen

Toen plastische chirurgie ook buiten de ziekenhuisomgeving mocht worden bedreven, kreeg het prompt een andere naam. Waarschijnlijk om een breder publiek te bereiken en te trekken. Want als er sprake is van medisch handelen of als het zich in die sfeer bevindt, willen mensen nog niet zo hard lopen. Dus moest het beestje een andere naam krijgen en vanwege de marktwerking en klantvriendelijkheid ook wat neutraler en aantrekkelijker klinken. Met kosmetische ingreep als resultaat en tegelijk als dekmantel en excuus voor iedere handeling waar geen medische noodzaak aan ten grondslag lag, maar waarmee wel voldaan werd aan de wensen van klanten. Waar het uiteindelijk om te doen was omdat er nu eenmaal verdiend moest worden. Want waarvoor was men anders op zichzelf en buiten het ziekenhuis gegaan? Toch alleen voor geld en meestal ook nog goud geld dat met bergen binnenstroomde omdat de vraag naar met name gezichts – en borstcorrecties het aanbod ervan nu eenmaal verre overtrof. Wat op zijn minst logisch is in een tijd waarin de eeuwige jeugd en bijbehorende schoonheid de norm zijn en tegelijk ook de richting naar het succes bepalen. Althans dat werd een zo breed levende gedachte dat daardoor de vraag naar kosmetische ingrepen explosief steeg.
Moest immers kunnen en mogen als het maakbaar bleek. Zo hoog gegrepen waren doelstellingen van mensen geworden in een wereld waarin the sky the limit was, dus alles dat naar de eigen smaak niet deugde of naar wens was, naar de eigen hand gezet diende te worden. Kortom, er werd gevraagd en door de plastisch chirurg gedraaid. En vaker, naar later bleek toen het resultaat zichtbaar werd, voor de vuist weg. Te oordelen naar de gecorrigeerde en vaker strakker getrokken gezichten die op de Nederlandse buis begonnen te verschijnen, behoorlijk lukraak en weinig overwogen, maar vermoedelijk voor erg veel geld. Want met het vorderen der tijd  zal de schrik bij menigeen, bij de mensen zelf, maar ook bij de buitenstaanders, vaker om het hart zijn geslagen bij het zien van volstrekt mislukte correcties van gezichten die hun toonbaarheid geheel hadden verloren en zelfs de status van zombie waren gepasseerd. Namen worden er hier verder niet genoemd. Geen naming en shaming, omdat betrokkenen al genoeg zijn gestraft en te kijk gezet door de ingreep in hun uiterlijk die een misgreep werd waarmee ze de rest van hun leven te kijk zijn gezet en te koop mogen lopen. Alleen op een andere manier dan ze zichzelf voor veel geld hadden voorgesteld.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ingrepen en misgrepen

  1. sjoerd zegt:

    Ik begrijp veel van die mensen niet. Je moet tevreden zijn met wat je hebt.

  2. Emigrant zegt:

    Ook als de operatie wel lukt is het resultaat vaak waardeloos. Het enige voordeel is dat je dan weet dat de betrokken persoon niet interessant is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s