De arrogantie binnen de PvdA

Als de indruk al mocht bestaan en het beeld al eerder zijn opgeroepen, dan heeft het gisteren zijn definitieve bevestiging gekregen. De PvdA is er inderdaad mee gestopt om verder te kijken dan de neus lang is. De wereld binnen de vierhoek Amsterdam-Utrecht-Rotterdam-Den Haag is kennelijk al groot en ingewikkeld genoeg om daar de partij-ambities aan te ontlenen en doelstellingen voor te formuleren. Daarbuiten houdt het voor wie er in die club toe doet, kennelijk helemaal op. De grachtengordel in maxi-formaat, dat is de sfeer binnen de PvdA geworden, met als gevolg dat de bestuurlijke elite gerecruteerd wordt uit dit kleine Hollandse binnengebied. Wat zou er voor extra’s aan talent uit het Noorden, Oosten en Zuiden van het land nog gehaald kunnen worden? Wat kan daar aan meerwaarde schuilgaan ten opzichte van wat de Randstad al te bieden heeft? Onderonsjes op zijn Hollands zijn wel zo handig, want kosten bijvoorbeeld minder reistijd, moet zo ongeveer de idee geweest zijn toen het nieuwe hoofdbestuur van de partij samengesteld moest worden. Over Brabant en Zeeland als streken waar mogelijk potentieel voor de partijleiding zou kunnen huizen, werd al helemaal niet gedacht.
En die ene Limburger die nog voor een gesprek werd uitgenodigd in dat heiligste der heiligen binnen de sociaal-democratie, was na een eerste gespreksronde ook al afgeserveerd. Waarmee de terugtocht van de PvdA uit het Zuiden van het land een feit was geworden en dit gebied dus verder prijs is gegeven aan de straatvechters van de SP en PVV. Zonder enig respect dus voor al die Limburgse grootheden die in het verleden de PvdA hebben gediend, zoals Jo Ritzen, Sjeng Tans, Thijs Wöltgens en Frans Timmermans die dit trouwens ook allemaal heeft laten gebeuren. En met minachting voor alle sympathisanten en ook leden die daadwerkelijk ontheemd werden en in de kou gezet. Of is dat het niet als je dichtstbijzijnde bestuurslid in Culemborg woont, wat vanuit bijvoorbeeld Heerlen of Vaals nog altijd een anderhalf uur treinen of rijden is? Omdat niet alles on line of telefonisch af te doen is, ook al denkt die bestuurlijke PvdA-elite van wel. Maar die geeft dan ook leiding vanuit die ivoren toren ergens in de Randstad en kijkt niet verder dan haar neus lang is. Of heet dat nou exact de arrogantie van de macht?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De arrogantie binnen de PvdA

 1. Mack zegt:

  Afgezien van wat ik voor de PvdA voel, kun je aan hun zeteltal wel de staat van het land aflezen. En het gaat niet best met het land.

  • robschimmert zegt:

   Bedoel je het aantal zetels in de Tweede Kamer of hun positie in de peilingen? Ik neem aan het laatste. Wat dan de terechte afspiegeling is van hun horkerige politiek, waaraan ze zich zelfs niet kunnen onttrekken als ze een hoofdbestuur moeten samenstellen.

   • Mack zegt:

    Peilingen bedoelde ik ja. Maar ik nam alvast een voorschot op hun aantal zetels volgende keer. Een sterk PvdA geeft aan dat er vertrouwen is in het land, dat we ons niet zo’n zorgen hoeven te maken, en dat de mens oog heeft voor andere dingen.

    • robschimmert zegt:

     Ik denk dat je gelijk hebt.

    • Peter zegt:

     Ja vroeger, andere tijden. We zijn dat stadium gepasseerd. Er zijn voldoende alternatieven, de PvdA is vrijwel uitgespeeld. Tenzij er andere mensen naar voren treden die wel het vertrouwen genieten en weer in staat zijn kiezers aan zich te binden. Samsom, zelfs Asscher zie ik dat niet klaarspelen. Ik zie wel wat in Aboutaleb, maar daarvoor moet nog veel water door de Maas.

 2. sjoerd zegt:

  Ik vrees dat de eens zo machtige PvdA niet meer in staat is het tij te keren en zullen afzakken tot een minderheidspartij. Ik vrees echter een rechts kabinet met Wilders aan de macht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s