Het gelijk van Heijne

Vandaag stond in de weekendbijlage van Dagblad de Limburger een behartenswaardig interview met essayist, columnist en vertaler Bas Heijne, die de goede gewoonte heeft zaken, ontwikkelingen helder te zien en daar ook de “juiste naam aan te geven. Ook in dit gesprek was hij op die wijze op dreef zoals ook uit dit citaat blijkt, waarin hij het vaderlands ongemak nog eens benoemt:
“Wilders is nergens voor. Dat negatieve is in Nederland sterk ontwikkeld. Dat klagen. De angst dat de ander zich beter voelt dan jij.. Dat is het gevoel dat in Nederland de toon aangeeft, of het over kunst gaat, of over politiek. Typisch Nederlands. Alle discussies gaan daarop terug. Ook die zwartepietendiscussies. Die sociale nijd is nergens zo sterk als in Nederland.. En je ziet het nu ook terug bij debatten over vluchtelingen: zij mogen wel wat wij niet mogen. Ook dat de ander misbruik maakt van jouw goedheid. Dat jij dus Gekke Henkie bent. Dat zit er helaas diep in bij de Nederlanders.”
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het gelijk van Heijne

  1. sjoerd zegt:

    Ik ben gekke Gerritje…

  2. Peter zegt:

    Ik heb het ook gelezen. Heijne legt weer de vinger op de zere plek. Alleen vind ik het behoorlijk donker, maar wel raak zoals ook dit citaat:. “Dan zie je dat de bestuurlijke elite in wezen geen oog heeft voor gevoeligheden die zich niet laten vatten in statistieken of in economische termen. Uiteindelijk gaat het om de vraag: wat is een gemeenschap, wat is een land, wat is een natie? Als je die vragen te vies vindt om aan te raken, dan laat je het speelveld open aan Wilders.”Ale het gaat om emotioneel beladen thema’s weet men er in ons land dus geen richting aan te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s